Удължаваме извънредната епидемична обстановка до края на юли месец. Удължаването е с две седмици. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на пресконференция в Министерството на здравеопазването. 

Целта е да може да се спре със заповеди на министъра разпространението на коронавируса в страната.

Освен това препоръката към областните щабове е да се ограничат до минимум масовите мероприятия. В последните няколко седмици имаше неприятни случаи, обясни Кирил Ананиев.

Също така е взето решение да се засили контролът над спазването на мерките.

Български екип напът да открие лекарство срещу коронавируса

Български екип напът да открие лекарство срещу коронавируса

Тече изследване на лечение с медикамента Ивермектин

Кирил Ананиев докладва, че всяка сутрин се представя анализ на резултатите, направен от Националния оперативен щаб, на премиера Бойко Борисов. Тази сутрин също се е провела такава среща, като освен премиерът Бойко Борисов са присъствали и вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.

На местно ниво ще се въвеждат нови мерки спрямо ситуацията.

До ден-два ще се определят гражданите на кои страни могат да идват у нас и кои ще влизат, но при спазване на 14-дневна карантина.

Прави се проверка за починалия медик от спешна помощ в София.

Четирима души от отбора "Царско село" са заразени. Заразени са и футболисти от "Черно море".

По всяка вероятност заразата е дошла отвън, а не от самия мач, каза здравният министър. Въпреки това Ананиев заяви, че може мачовете да започнат да се провеждат без публика.

Иначе стана ясно, че при професионални изяви няма да се носят маски. Това означава, че на трибуната в пленарна зала депутатите ще могат да не носят маски.

Проф. Тодор Кантарджиев отново разясни, че в сравнение с началото вирусът вече е прилепчив, но на този етап не може да се каже дали е станал по-малко агресивен спрямо хората. Не е натрупано дастотъчно време и наблюдения на лекари, за да може да се направят такива изводи.

Търсим най-доброто за нашите пациенти, коментира и шефът на щаба Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос за използването на хлорохина. Лекарството е използвано в Китай като основно средство. Няма единодушно мнение по въпроса на специалистите, а СЗО не е натоварена с правомощията да прави изследвания и да утвърждава протоколи и лекарства за лечение. Мутафчийски се позова и на думи на проф. Момеков, че в последно време в лекарствената политика има твърде малко фармакология и твърде малко политика.

Припомняме, извънредната епидемична обстановка влезе в сила от 14 юни след изтичане на извънредното положение. След промяната в статута на ситуацията практически не настъпиха промени, тъй като всички забрани и ограничения останаха в сила.

Мотивът за прекратяване на извънредното положение беше, че няма нужда то да е безсрочно.

Въпреки че първоначално беше решено извънредната епидемична обстановка да продължи до края на юни, на 26 юни беше обявено, че тя ще бъде удължена до 15 юли.