През последните години, малко по малко, се изучихме да четем етикетите на нещата, които си купуваме, и най-вече на онези, които поглъщаме или слагаме в тялото си.

Наскоро група, носеща звучното име "Женски гласове за Земята", реши да провери какво се съдържа в един от най-женствените продукти - тампона.

Изненадващо или не, на опаковките на тампони не пише нищо по отношение на съдържанието им - законът никъде не го изисква - и точно заради това тези пионери са се заели сами да разнищят казуса.

Резултатите са меко казано стряскащи.

Оказва се, че тампоните на един от най-популярните на пазара марки, които са съставени частично от изкуствена коприна, съдържат и малки частици въглероден дисулфид. Това е популярен вид индустриален разтворител, използван в производството на изкуствена коприна, известен с това, че е токсичен за репродуктивната система.

В тампоните на втория най-продаван бранд пък са открити остатъци дихлор метан - друг разтворител, използван за размекването на пълнеж на зъбни канали и почистването на метал.

"Женски гласове за Земята" посочват, че 85% от жените ползват или са ползвали тампони в даден момент, но само една от 10 знае реално от какво са направени те.

В живота си жената ползва средно около 12 000 тампона, като кумулативният ефект от това върху тялото все още е обект на изследване.