Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) удължи срока на годност на ваксината на Пфайзер с три месеца, но хората са притеснени поради липса на информация, заяви ексминистърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"През последния час получих стотици съобщения, свързани с ваксината на Пфайзер. Хората са притеснени, че флаконите, с които се ваксинират са с изтекъл срок на годност." - написа той в профила си във Фейсбук.

"Уточнявам следното: Още през септември Пфайзер/БиОНтех получиха одобрение от Европейската агенция по лекарствата за промяна в разрешението за употреба на ваксината Comirnaty. ЕМА удължи срока на годност на ваксината с 3 месеца. Решението е валидно за целия ЕС, не само за България. Удълженият срок на годност е записан и в кратката характеристика на продукта." - пояснява проф. Ангелов.

Той посочва, че действащият здравен министър Стойчо Кацаров е трябвало да осигури широка гласност на тази информация, за да не се създават у хората притеснения, които биха искали да се ваксинират.

Кантарджиев смаян от посланията за ваксинация на МЗ

Кантарджиев смаян от посланията за ваксинация на МЗ

Той се опасява, че догодина никой няма да иска да дойде в България

"Безхаберието на Стойчо Кацаров доведе до поредна паника сред българските граждани! Тази информация трябваше да бъде съобщена на специална пресконференция, на която да участват министър и експерти от ИАЛ и ЕМА. Вместо това тя беше съобщена мимоходом и заметена под килима. Там, където свършва информацията, започва конспирацията. А за липсата на напоителна информация и обяснение по конкретния казус е пряко отговорен министърът на здравеопазването. Вместо това Кацаров предпочете да разпусне Националния ваксинационен щаб!" - констатира ексминистърът.

Той коментира и изявлението на Стойючо Кацаров, че се сключват договори за безплатните тестове.

"Договорите трябваше отдавна да са сключени! Липсата им доказва, че заповедта и мерките на Кацаров са стихийни и не са изобщо планирани. Те са плод на паника. Паника и страх от изборите, защото Радев се уплаши от броя на заболели и починали. Всеки, който следи ситуацията у нас от месеци, не е изненадан какво се случва днес. Изненадани са само Кацаров и Радев, защото те не смятаха да правят нищо до изборите." - отбелязва Костадин Ангелов.