Надбягваме се с вируса и ще видим кой ще финишира първи.

С емоционална реч на здравния министър Костадин Ангелов започна редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Ангелов не може да приеме обясненията на големите корпорации и производителите на ваксини, които не изпълняват договореното

"Уважаеми представители на AstraZeneca, нека да съм пределно ясен, нямаме нужда от вашата учтивост, а от ваксини. Нека уговорките да се спазват. На тази бази ние правим всичко, което сме постигнали до този момент", добавя Ангелов.

Ваксините свършиха в някои от пунктовете

Ваксините свършиха в някои от пунктовете

В последните два дни нито един имунизационен пункт в София не е получил ваксини

"Чакахме ясни и точни отговори от компанията - такива не получихме", каза още здравният министър и отново подчерта, че страната ни е изявила готовност да изпрати въздушен транспорт, който да вземе ваксините. Самолетът за доставка на ваксини е чакал готов да тръгне, но така и е останал у нас. А къде са ни камионите, попита гневен Костадин Ангелов.

Възмущението си Ангелов не успя да сдържи, заявявайки че на полето на медицината, където се води война с вируса, такива възпитани и добре звучащи обяснения не могат да бъдат приети.

С 60% е намален планът за доставка на ваксините на AstraZeneca до август месец. "Неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от формата, която трябваше да достави оксфордската ваксина", каза Ангелов.

Твърдо против ваксините са 20% от учителите

Твърдо против ваксините са 20% от учителите

25% от родителите искат децата им да бъдат тествани

Той изброи фактите: 117 000 дози пристигнали на 22-ри февруари, с 33 000 по-малко от поетия ангажимент за доставка през февруари, на 15 февруари е имало информирани, че до края на месеца ще има две доставки от 87 000 и 54 000 дози, но в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки.

"Астра зенека" няма да изпълни ангажимента си за над 147 000 дози до края на февруари, имахме информация, че на 1 март ще получим 52 000 ваксини, а не 142 000, както бе обещано", уточни Костадин Ангелов.  

На фона на ръст на новозаболелите временно спират зелените коридори

На фона на ръст на новозаболелите временно спират зелените коридори

Тенденция за увеличаване на заболелите с коронавирус, отбеляза НОЩ

Светлината на тунела по думите на Ангелов вече е ваксината на Johnson & Johnson. "Когато дойде ваксината, която е аденовирусна, ще ни помогне за изграждането на стратегия за имунизация с този тип ваксина", заяви министърът. 

"Намираме се в световна криза, трябва да има оперативни решения, които трябва да бъдат незабавни", каза още здравният министър.

ВМА спира "зелените коридори" за ваксиниране

ВМА спира "зелените коридори" за ваксиниране

Болницата е изчерпала наличните ваксини

Здравният министър Костадин Ангелов обаче успокои хората, които чакат да се ваксинират с втората доза на "Астра зенека", че няма да има затруднения и проблеми.

Относно другите ваксини - днес са дошли 12 000 дози на "Модерна", очакват се ваксини и на "Пфайзер" през март, затова Ангелов очаква ситуацията да се нормализира.

Захариева: Преговорите с компаниите за ваксини не се водят от нас

Захариева: Преговорите с компаниите за ваксини не се водят от нас

България не би могла да окаже натиск, спекулации са тезите за лобизъм при договора с "Астра Зенека"

Наличността на ваксините в страната в момента е следната - 39 000 налични ваксини на "Астра зенека", 12 000 на "Модерна", 30 000 - на "Пфайзер", над 30 000 дози разпределени ваксини има при личните лекари.

По думите му, ако ваксините идват, както са договорени по план, ваксинацията ще тече нормално с "адекватна ваксинационна стратегия", като това е основен приоритет на правителството.

Правителството има и план Б. Проведени са разговори с Германия и Франция за 1 млн дози от ваксините на "Пфазйер", които да започнат да пристигат през март, увеличени са доставките на "Модерна", през март - от тях ще дойдат 85 000 дози, отчете още министър Ангелов.

С ваксинирането не намалявал шансът от пренасяне на COVID-19

С ваксинирането не намалявал шансът от пренасяне на COVID-19

Това мнение изрази имунологът проф. Сорен Хайрабедян