Около 50 души поискаха оставката на здравния министър Петър Москов заради въвеждането на пръстов отпечатък в лечебните заведения.

Протестиращите пред здравното министерство настояха, че не са престъпници и следователно не трябва да им се снемат пръстови отпечатъци при необходимост от лечение. Те се включиха и в петиция срещу въвеждането на разпоредбата.

Пред News.bg гражданският активист Мариана Христова обясни, че подобна разпоредба не съществува в нито една европейска държава.

Според нея пръстовият отпечатък не може да спре течовете в НЗОК.

Българите да знаят, че не може да сеят нявсякъде отпечатъците си

Българите да знаят, че не може да сеят нявсякъде отпечатъците си

„Течовете от хора, които са лежали в лечебно заведение, а пък всъщност не са – не са толкова големи. Искам да напомня на хората, че ние един път купихме устройства, които сканират личните ни карти, които се оказа, че не защитиха системата. Сега се харчат пари за софтуер, обучение на персонал за другите четци, които сканират пръстовия ни отпечатък”, мотивира се Христова.

Някои хора имат полза от атакуване на пръстовия отпечатък, страхуват се от контрол в НЗОК

Някои хора имат полза от атакуване на пръстовия отпечатък, страхуват се от контрол в НЗОК

Това каза заместник-министърът на здравеопазването

Тя бе категорична, че точно след две години и тези четци трябва да бъдат хвърлени в боклука, защото от 2018 г. влиза в сила Директивата на ЕС, която задължава единственият идентификатор да бъде личната ни карта. „Там ще има чип, на който ще бъде качена и здравната информация”, уточни Христова. По думите й това означава, че ние три пъти купуваме едно и също нещо. Самата идейна конструкция за ограничаване на течовете в системата изключвала децата, педиатрите, защото там не могат да бъдат взети отпечатъци.

„Тоест тя е непълноценна и чисто стратегически не може да работи. Оставяме настрана това, че пръстовият идентификатор е с изключително висока степен на сигурност. Той служи за удостоверяване на това, че сте присъствали на престъпление или сте престъпник. Достъпът до него е със специален режим. За да се получи достъп до пръстовия идентификатор, съхраняван от полицията – имате нужда от прокурорска заповед”, заяви Христова.

Според нея е необратим процесът на изтичане на информация от четците за пръстов отпечатък. За разлика от парола, която може да се смени, генерираният код е несменяем. „Затова и никъде не се прилага по света като мярка за сигурност”, заяви Христова.

По думите й пример от Франция, където това се прави експериментално, не означава масова практика на държавно ниво за въвеждане на пръстов отпечатък. „Никой не е в състояние да задължи пациента. Дори в становището на Комисията за защита на личните данни е написано, че ако пациентът откаже да даде пръстов идентификатор, хората са длъжни да свалят неговите показания на ръка и да ги запишат. Това нещо в наредбата на НЗОК не е упоменато”, заяви Христова.

Тя бе категорична, че ние плащаме за собственото си унижение. По думите й не може едно министерство, което не е в състояние да спре течове на пари, да се грижи за лични данни от такава висока степен.

Предвижда се провеждането на информационна кампания, с която на хората да бъде обяснена разликата, че пръстовият отпечатък и информацията от него не може да бъде разпространявана навсякъде, където има аптеки и лекарски кабинети. „Хората трябва да разберат, че личните им данни не са с еднаква тежест и да разберат къде са евентуалните пробиви в сигурността на подобна система”, заяви Христова.

Според нея сме станали свидетели на манипулация на закона, за да се прокарат определени интереси в полза на определени фирми. „Българинът става обект на търговия, за да могат някакви фирми да работят”, заяви Христова.

Тя изтъкна като тревожен факта, че даваме достъп на чужда държава - в случая Турция, до информация с висока степен на секретност, предвид факта, че турската „Аджъбадем” закупи болница „Токуда”.„Всички виждаме как Ердоган се държи оттатък”, коментира Христова.

Според нея е съвсем достатъчна електронната здравна карта, на която се съхранява информация за прекарани заболявания, за кръвна група, за евентуални алергии и зъбния статус на пациента.

Освен в София, протестът е бил подкрепен от граждани в Ямбол, Варна и Бургас. Предстои недоволни от решението на здравно министерство граждани отново да се съберат на протест в 19.00 часа пред Министерския съвет.