Към вчерашна дата 14-дневната заболеваемост у нас е 1144 на 100 000. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред парламентарната комисия по туризъм. Най-ниска е в Кърджали, най-висока в София и Благоевград. Досега такива стойности не бяхме постигали, обясни Кунчев.

Здравните експерти от Великобритания били казали, че това, което идва към страната ни не е пета вълна, а цунами.

Припомняме, от следващия четвъртък ще бъдат премахнати противоепидемични мерки по т.нар "План Б" в Англия. Великобритания премахва ваксинационните паспорти, задължителните маски на обществени места и препоръката за работа от вкъщи.

В Бургас децата минават онлайн и спират масовите събития от 24 януари

В Бургас децата минават онлайн и спират масовите събития от 24 януари

Спират присъственото обучение във ВУЗ

Омикрон се предава по-бързо, протича по-леко и заразява и по-млади, стана ясно от думите на доц. Кунчев. Има ръст на заразените деца, като за това допринася и присъственото обучение, според него. Над 32000 са смъртните случаи у нас към 18 януари. Има ръст на пациентите в болниците като за седмица той е над 60%.

До две-три седмици се очаква пик на пандемията. Към момента има адекватен режим на граничен здравен контрол, обясни доц. Кунчев. Новите мерки, които предвижда МЗ ще влязат най-рано от 26 януари, стана ясно от думите му.

Спират плановите операции в Хасково

Спират плановите операции в Хасково

132 ученици и персонал били с положителни проби за Covid-19

Много вероятно е това да е последната вълна, прогнозира доц. Кунчев. Настоящата вълна няма да засегне, по думите му, здравната система, но ще засегне икономиката.

В СРЗИ работят 55% от служителите, тъй като другите са болни или карантинирани. Вълната от омикрон е тръгнала от ски зоните, според Кунчев. Най-късно до края на февруари или началото на март нещата трябва да тръгнат към нормализиране, прогнозира той. Новият план на МЗ е съобразен с омикрон, стана ясно още от думите на главния държавен здравен инспектор.

Д-р Неделчо Тотев: Хората умират и от други заболявания, не само от Covid

Д-р Неделчо Тотев: Хората умират и от други заболявания, не само от Covid

Нужни са компенсации за болниците