Главният здравен инспектор Ангел Кунчев предпочита при избор ваксината на "Астра Зенека", тъй като използването на тази ваксина е много по-лесно - и като съхранение, и като поставяне. Това обясни Кунчев в студиото на БиТиВи, като отхвърли категорично съмнения за политически или лобистки аргументи при избора на ваксини.

Има разлика в количествата, които ще получим от различни фирми, но според типа ваксина ще получим от трите по относително равни количества. Ангел Кунчев очаква февруари месец вече у нас да поставяме и трите ваксини - на "Пфайзер", "Модерна" и "Астра Зенека", а в момента, в който ги получим, започваме и да ги правим. Априлските количества са 10 пъти по-големи от заложените през март, но масовата имунизация кога ще започне зависи от конкретните доставки. Иначе Ангел Кунчев бе категоричен, че България получава точния дял спрямо населението си - 1.55% в сравнение с останалите страни от Европейския съюз.

И доц. Кунчев се ваксинира срещу COVID-19
Обновена

И доц. Кунчев се ваксинира срещу COVID-19

Според него е реалистично масовата ваксинация у нас да започне в края на април

И за трите ваксини ще се направи изследване - около 1200 души ще бъдат проследени в период от 2 години. Ще се проследява и колко траен е имунитетът, който създава.

Главният здравен инспектор коментира и случая на разболяване на медик след като му е била поставена първата доза от ваксината. Заразяването категорично не е вследствие на ваксината - от информационната RNK не може човек да се зарази. Между първата и втората доза на ваксината човек може да се зарази, тъй като имунитет се формира едва около десетина дни след втората доза. Експертите смятат обаче, че ако човек се зарази и е ваксиниран с първата доза, ще преболедува инфекцията значително по-леко.

Габровски против разхлабване на мерките слепешката, иска да бързаме бавно

Габровски против разхлабване на мерките слепешката, иска да бързаме бавно

Да не забравяме уроците от миналата година, иска шефът на "Пирогов"

На въпрос как ще се борят с нежеланието на преподавателите да се ваксинират, но заявяват, че изпитват страх от присъственото обучение, Ангел Кунчев заяви, че единственият начин е истината и цялата информация. Той е готов да отиде на място и в село Бояджик, където в местното училище нито един преподавател не е заявил желание. "Ако някой си мисли, че някой друг, например държавата, мисли повече за неговото собствено здраве, жестоко се лъже", посочи Кунчев.

Здравният инспектор е обезпокоен от перспективата новият щам на COVID-19 да се разпространи у нас. Заразяването при него е драстично по-широко, а сигналите, които идват от Великобритания са много неприятни - показват експоненциално нарастване. "Ако това дойде при нас ще бъдем поставени пред огромно изпитание и ще имаме тежки проблеми", предупреди Кунчев. Той направи все пак уговорката, че много зависи как ще съвпаднат разпространението на вируса и пролетта и лятото, когато вече се видя, че COVID-19 стихва.

Мутафчийски: Точните ни попадения - ученици, нощни заведения, ресторанти и молове

Мутафчийски: Точните ни попадения - ученици, нощни заведения, ресторанти и молове

До два - три месеца започва масовата ваксинация

Няма пълна справедливост - така отговори Кунчев на ропота на заведенията, че властите не дават разрешение за пълното им отваряне. Според здравния инспектор няма проблем ресторантите да отворят при един нормален и безопасен режим на работа. Рискът не е в нормалната вечеря, а ако тръгнеш да правиш и участваш в тържества - като започне певицата, хората и танците и като пиеш две ракии и падат ограниченията. Иначе Кунчев е убеден, че нарушенията подобни на тези в Пловдив и София, не са единични случаи и има и други. Властите не могат да бъдат пред всяко едно заведение денонощно, затова и Кунчев заяви, че биха проверили всеки един сигнал, подаден от граждани.

Спипаха към 60 празнуващи в хотелски ресторант в София

Спипаха към 60 празнуващи в хотелски ресторант в София

Сред тях са били известни модели и адвокати