Правителството реши да закупи 10 000 дози от ваксина срещу коронавирус на "Санофи/ГлаксоСмитКлайн"(Sanofi Pasteur SA/Glaxosmithkline Biologicals SA).

Това се случва съгласно Споразумението за предварителна покупка за разработването, производството, възможностите за закупуване и доставката на ваксина срещу COVID-19 за държавите членки на ЕС, сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства - Санофи Пастьор и Санофи/ГлаксоСмитКлайн .

Предлаганата ваксина е еднодозова антигенна ваксина, която на този етап се очаква да не се използва за първична имунизация, а при преболедували лица или при ваксинирани с друга ваксина срещу COVID-19. Тя е също алтернативен вариант за ваксинация при лица с противопоказания спрямо другите видове ваксини.

Sanofi и GSK отложиха ваксината си за края на 2021 г.

Sanofi и GSK отложиха ваксината си за края на 2021 г.

Те отбелязват, че забавянето е с цел подобряване на имунния отговор

Ваксината се съхранява при температура между +2° и +8°С. Очакваните срокове за доставка са през първото полугодие на 2022 г.

С участието на страната в договора ще се осигури широко портфолио от ваксини срещу COVID-19. Заявяването на 10 000 дози от ваксината ще позволи на страната ни да вземе участие в договора и в бъдеще при необходимост да се осигурят допълнителни количества.

ЕМА започва предварителна оценка на ваксината на Sanofi Pasteur

ЕМА започва предварителна оценка на ваксината на Sanofi Pasteur

Очаква се ваксината да подготвя организма сам да се предпазва от инфекцията