Обидно и неприемливо е провалянето на ключови преговори от страна на НС на НЗОК.

Това заявяват от Българския лекарски съюз и посочват, че не са били приети от НС на Здравната каса на днешната среща, на която са били поканени. След като представителите на съсловната организация са чакали отвън 20 минути и не са били приети, те са напуснали сградата на НЗОК.

Вероятно членовете на НС на НЗОК (д-р Александър Златанов - Председател-МЗ, Людмила Петкова - МФ, Мария Беломорова - МЗ, Румен Спецов - Изп. директор на НАП, д-р Иван Кокалов - КНСБ, Теодор Василев - КТ "Подкрепа", проф. д-р Красимир Гигов - БЧК, Мария Петрова - ССИ, адв. Христина Николова-СРБЗ) се изживяват като властелини на парите на здравноосигурените граждани, подчертават от лекарския съюз.

Те припомнят, че съгласно чл. 5 от ЗЗО - Задължителното здравно осигуряване се осъществява на принципите на: публичност в дейността на НЗОК и публичен контрол върху извършваните от нея разходи. 

БЛС иска разчети и не приема налагане на правила от Касата

БЛС иска разчети и не приема налагане на правила от Касата

Има съмнения за преразпределение на пари

Припомняме, че в края на миналата седмица Фармацевтичният съюз подписа меморандума за работа със Здравната каса. Тогава от съюза изрично подчертаха, че слагат подписите си "напред" и дават срок от две седмици, за да видят реални действия от страна на институциите.

Фармацевтите искат достойно възнаграждение, искат подобряване на НЗИС - национална здравноинформационна система, с която проблемите били по-скоро организационни.

Преди това пък напрежение имаше между БЛС и Здравната каса, като бе обявено, че много лекарски колегии от цялата страна поискаха оставката на директора на НЗОК Петко Салчев. Той пък от своя страна заяви, че не може бюджетът за здравеопазване да се разпределя на "чаша уиски", намеквайки за задкулисни преговори. Самият Салчев обаче заяви, че алкохол не употребява.

Лекарски колегии в страната искат оставката на шефа на НЗОК

Лекарски колегии в страната искат оставката на шефа на НЗОК

За втори път от лятото