Последните промени в Закона за здравното осигуряване задължават личните лекари да отчитат прегледите на пенсионерите с номерата на издадени касови бележки. Българският лекарски съюз не е съгласен с тези промени стана ясно от думите на председателя му д-р Венцислав Грозев в ефира на БНР.

НЗОК прехвърля в тази година само 30 млн. лв, увери Ананиев

НЗОК прехвърля в тази година само 30 млн. лв, увери Ананиев

Разпределен е 55% от резерва за лекарствени продукти

"НЗОК няма абсолютно никакво отношение към тази сума от 1.90 лв. Тази сума се превежда от Министерство на здравеопазването към НЗОК и колегите от НЗОК превеждат сумите през своите регионални структури на лекарите. Как тогава ще извършат контрола за неща, които те не заплащат? Няма никаква яснота, ако на пациент му се наложи повече от един път да бъде прегледан. Няма яснота при домашните посещения на лекарите как ще отчитат тази дейност... На нас ни омръзна вече повече от две-три години да се намираме все в някаква надлимитна дейност, обаче задълженията, които някои други хора да си изпълнят, се оказват в нормална ситуация. Е, така не може да продължава", категоричен беше д-р Грозев.

Той изтъкна, че БЛС не е против контрола, но намира тази мярка за ненужна. Според съюза това ангажира лекарите с още една допълнителна административна дейност, а не да обръщат повече внимание на пациентите.

Припомняме, преди два месеца и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви несъгласието си с предложена промяна в Закона за бюджета на НЗОК.

От БЛС искат демонополизиране на Здравната каса

От БЛС искат демонополизиране на Здравната каса

Къде са надсъбраните пари за здравни вноски, питат от Лекарския съюз

По думите на д-р Грозев от БЛС са предложили отлагане на тази промяна за известно време. Идеята им е софтуерните фирми, които могат да променят софтуерния продукт, да автоматизират процеса и автоматично да се отчита тази информация в амбулаторния лист. Това не се случило.

Поради тази причина от БЛС изпращат писмо до министъра на здравеопазването и до управителя на НЗОК. В писмото на лекарския съюз пише, че личните лекари нямат техническа готовност за новия начин на отчитане пред НЗОК.

Д-р Грозев изтъкна, че до настоящия момента няма абсолютно никакви указания по какъв ред и начин да се отчитат личните лекари. Според него това означава, че всеки може да изпраща информация както прецени.

Недоумиците на управляващите са вредни, скочи пациентска организация

Недоумиците на управляващите са вредни, скочи пациентска организация

Конфедерация "Защита на здравето" иска касови бележки за здравноосигурените

Предложенията на Лекарския съюз са всеки пациент, който е получил медицинска помощ от лекар в извънболничната помощ, да заплаща пълния размер на потребителската такса, който е 2, 90 лева. След това при нужда да иска пълното или частичното й възстановяване от службите на Министерството на труда и социалната политика.

Според БЛС потребителската такса отново трябва да бъде обвързана с размера на минималната работна заплата.