Преболедувалите коронавируса могат да потърсят направление от личния си лекар за специалист, защото разкритите през пролетта кабинети за консултация в болниците вече не работят. Над 200 хиляди българи, преболедували Covid-19 и развили постковид симптоми, се нуждаят от лечение и наблюдение.

"Личните лекари са тези, които могат да насочат пациентите си към съответния специалист, като му издадат направление за безплатен преглед", каза пред БНР председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и заместник министър на здравеопазването д-р Александър Златанов.

СЗО: Вариантът Омикрон представлява много висок глобален риск
Обновена

СЗО: Вариантът Омикрон представлява много висок глобален риск

Призовават 194 държави-членки да ускорят ваксинацията

"Няма специален пакет от Здравната каса за лечение на постковид симптоми, защото те могат да бъдат най-различни. Преболедувалите влизат за изследвания и лечение по общия ред. Ние разпределихме допълнителни средства, които останаха и те са насочени към първичната извънболнична помощ и към специалистите", каза Златанов.

По думите му тези средства следва да се насочат към нуждаещите се пациенти - хора с постковд симпотими или с хронични заболявания. Пулмолозите, кардиолозите могат спокойно да правят тези прегледи, да назначават изследвания и да предприемат лечение", заяви той.

По думите на заместник-министъра на здравеопазването личните лекари разполагат с достатъчно такива направления.

Д-р Петър Марков: Няма данни за разлика в протичането на новия вариант на COVID-19

Д-р Петър Марков: Няма данни за разлика в протичането на новия вариант на COVID-19

Едва ли ще има нужда от увеличаване на дозите

Според председателя на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев, още от началото на пандемията е ясно, че вирусът е тежък и пълен все още с много неизвестни. Но хората с постковид симптoми също трябва да бъдат обгрижени, като в България тази грижа липсва, обясни той.

Постковид синдром ли ще бъде новата голяма пандемия?

Постковид синдром ли ще бъде новата голяма пандемия?

COVID-19 стана главен герой и в разказите за спекулативни истории