Личните лекари не могат да издават болнични листове за т.нар. доброволна карантина на лица, завърнали се от страни с разпространение на коронавируса. За да имат тази възможност, трябва да се промени Наредбата за борба със заразните заболявания. Новият коронавирус не е включен в нея. Това заяви за БНР д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Лекарския съюз.

По думите й няма как лекарите да се позоват на сега съществуващите документи, така че ще изчакат решението на министерството и на кризисния щаб - дали ще включат това заболяване, и ако да - при какви условия, за кои пациенти. Задаваме въпроса как ще бъдем уведомявани, че човекът наистина е бил на въпросното място", каза тя. 

Хасан Адемов предлага да има болнични само за хора със съмнения за коронавирус

Хасан Адемов предлага да има болнични само за хора със съмнения за коронавирус

По думите му обаче всичко зависело от кризисния щаб

По думите на д-р Николова трябва да се уточни дали под формата на ТОРС (тежък остър респираторен синдром) може да се приеме и коронавирусът. По този начин пациентите, които се приемат като заразоносители, да получат карантина въз основа на този синдром, който е включен в Наредбата за борба със заразните заболявания.

"Другото, което трябва да е ясно, е по какви критерии ще се определя кой е рисков като заразоносител и кой - не", уточни д-р Николова. Тя е категорична, че хора, които са се завърнали от места, където има заболели от коронавирус, не трябва да отиват при личните си лекари, а да са вкъщи под карантина. 

анкета

Притеснявате ли се от коронавируса?

Виж резултати

Да, лесно ще кацне от Китай 38.8%

Не, властта взима мерки 26.8%

Имаме си собствен грип 10.2%

Ходя с маска и пия хомеопатия 14.6%

Какво е коронавирус 9.5%

"Най-малкото, което бихме желали, е тези хора да се озоват в чакалнята пред кабинетите - наред с бременни, малки деца, възрастни хора, онкоболни или хора с белодробни заболявания. Човекът може да няма респираторен синдром, може и да има, но трябва ли да дойде в чакалнята", запита медикът.

Тя смята, че джипитата трябва да получават информация за завърналите се от рискови зони техни пациенти. По думите й в момента в страната има втора вълна на грип тип В и при поява на пациенти със симптомите му ще настъпи объркване дали високата температура е от грип, или от коронавирус. 

БЛС против орязване на болничните от личните лекари

БЛС против орязване на болничните от личните лекари

От БЛС не са и съгласни с предвижданите наказания за докторите

Д-р Гергана Николова е обезпокоена за изпращането на лекари да дежурят на граничните пунктове. "Искам някой да ми каже как тези хора след това ще се върнат в кабинетите си и да правят детска и женска консултация", настоява личният лекар.

По думите й в Италия - страната с най-много случаи на коронавирус в Европа, болничните при карантина, която е наложена от властите, се заплащат.