Вчера омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на медицинските сестри в Стара Загора. Общественият защитник изрази мнение, че те са прави да бъдат гневни, защото обещанията, които са им били дадени преди изборите, така и не са се случили. Според нея здравната система е "добре организиран хаос, от който парите изтичат".

Отговорът от страна на министъра на здравеопазването не закъсня. По-късно в същия ден в свое отворено писмо до омбудсмана Кирил Ананиев отхвърли "спекулациите" на Манолова за възнагражденията на медицинските специалисти, както и обвиненията, че "парите изтичат". Той подчерта, че болниците са търговски дружества, поради което не разполага с правомощия да увеличава заплатите на медицинския персонал. Здравният министър изрази мнение, че действително има хаос в системата, но него го създавала самата Манолова. Въпреки това той нямало да иска извинение от нея.

Днес омбудсманът отново се обърна към Кирил Ананиев с думите, че като министър той не е в позиция да назидава, а да дава на обществото, което го е поставило на поста му. Освен това Манолова подчерта, че не тя или гражданите са източникът на хаоса в системата, а този, у когото е властта - т.е. самият Ананиев.

Здравният министър се ядоса на Мая Манолова

Здравният министър се ядоса на Мая Манолова

Според Ананиев омбудсманът създава хаос в системата

По-долу News.bg публикува отвореното писмо на омбудсмана без редакторска намеса:

"Уважаеми господин Ананиев,

Вчера пресцентърът на Министерството на здравеопазването разпространи Ваше "открито" писмо до мен.

Най-интересното в него намирам накрая, където пишете, че не искате извинение за хаоса.

Уважаеми господин Ананиев, като министър не сте в позиция да искате. Не сте в позиция да назидавате. Министрите са в позиция да дават на обществото. Министрите са слуги, а не господари на тези, които са ги избрали и от чиито данъци получават заплатите си.

Що се отнася до хаоса, тук съм съгласна. Виждам хаоса не само на протестите на медиците, виждам го в жалбите на гражданите до омбудсмана всеки Божи ден.

Не аз или гражданите сме източник на хаос в системата на здравеопазването. И да искаме, не можем да го създадем, защото не ние издаваме наредби, постановления, закони и административни актове. Източникът на хаос в която и да е сфера на държавното управление може да бъде само един - този, който има властта да го направи. Името му сега е Кирил Ананиев.

Оправдавате се с това, че болниците са търговски дружества. Нима не го знаехте, когато щедро, заедно с премиера Борисов, обещахте 50 милиона лева за повишаване заплатите на медицинските специалисти, така че от 1 юни т.г. да бъде постигнато стартово възнаграждение от 950 лева, както е регламентирано в колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" (http://news.bnt.bg/bg/a/otpuskat-50-mln-leva-za-povishavane-zaplatite-na-meditsinskite-sestri).

Като Ви пречат търговските дружества, защо не променихте статута им досега? Или пречат само понякога, когато е удобно, а пък в други случаи не пречат, даже помагат.

Изглежда, че Ви пречат не само търговските дружества. Пречеха Ви дълговете на болниците и даже самите болници, пречеха Ви лекарите, сестрите и специализантите, пречеха Ви дълговете на НЗОК към чужди болници, пречеше Ви предишният управител на НЗОК и по-предишният, пречат Ви новите лекарства и реекспортът на лекарствата, пречат Ви фирмите, внасящи лекарства и изотопи, пречеше Ви Фондът за лечение на деца, трансплантираните и чакащите за трансплантация. Сега се оказа, че и омбудсманът Ви пречи.

Впрочем това, че Ви преча, приемам като признание и висока оценка. Аз получавам заплата, за да Ви преча всеки път, когато не провеждате добро управление и застрашавате правата на гражданите.

Като стана дума за гражданите, страх ли Ви е от тях? Защо не се изправите очи в очи с медиците и да им кажете, че не можете да изпълните исканията им? Защо не приехте да участвате лично поне в един разговор с протестиращите във Враца, Ловеч, Стара Загора, Бургас, Видин и в другите градове медици?

Лесно е да се разпореждате зад дебелите стени на министерския си кабинет. Когато обаче стане напечено, предпочитате да се скриете - кога зад парламента, кога зад премиера, кога зад заместничката Ви, изпратена да "опита" вкуса на врачанските яйца.

Оправданията, изложени в писмото Ви, не се приемат. Времето за това отдавна отмина.

Сега е време за резултати. Вашите са видими - виждат се по протестите на сестрите, фелдшерите, педиатрите и психиатрите в цялата страна, виждат се по емиграцията на лекарите, по липсата на общопрактикуващи лекари, по десетките съдебните дела на болници срещу НЗОК, по епидемиите от вирусен хепатит и морбили, по дефицитите на лекарства и на радиоизотопи, по жалбите на пациентите и още, и още.

Обществото очакваше от Вас реформа, а получи само неизпълнени обещания.

Уважаеми господин Ананиев, празните обещания и раздаването на субсидии не са реформа. С тях си купувате политическо време.

Накрая - да се върнем към конкретното и да повторим. За тези, които забравят:

Обещахте до 25 април т.г. да поставите на сайта на МЗ проект на закон за изменение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. Можете да си припомните собствените обещания в звуковия файл (от 1:14:00 мин. след началото на записа - https://we.tl/t-SGqKlez1bf) от официалната Ви среща с медицинските специалисти.

Обещахте до 10 май т.г. да изготвите нова методика за формиране на работните заплати, която да обсъдите на среща с протестиращите.

Днес е 12 юни и до момента никой не е видял проекта освен Вас и Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването.

(https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/kiril-ananiev-ima-politicheska-volya-za-uvelichava/)

И отново да Ви повторя: Обещахте всички медицински специалисти да получат минимална работна заплата в размер на 950 лева и това да се види във фишовете заплати още на 1 юни.

Кога, господин Ананиев, според Вашия календар ще настъпят 25 април, 10 май и 1 юни?

За финал едно обещание от мен към Вас.

Няма да Ви оставя на мира! Няма да Ви дам и един ден почивка, докато не решите най-наболелите проблеми на здравната система. И не се съмнявайте, че ще изпълня това обещание!

С дължимото в случая уважение,

Мая Манолова,

Омбудсман на Република България"

Манолова: Няма да позволява да мачкат медицинските сестри

Манолова: Няма да позволява да мачкат медицинските сестри

По думите ѝ протестите не са само за заплатите, а срещу цялата здравна система