Трябвало мащабно проучване за прекратяване на договора за изграждане на детската болница от десетилетното скеле в София. В това уверява пред БНР Никола Макавеев, адвокат по дела, свързани с обществени поръчки, включително в сферата на медицината.

"А ако проблемът е в отказът за издаване на виза за проектиране, можем също да говорим за последваща невъзможност на договора, макар че въпросът е спорен, то тогава последиците са други", каза Макавеев.

Инициативата „ЗА истинска детска болница“: Отново се намесват корпоративни интереси, това е гавра

Инициативата „ЗА истинска детска болница“: Отново се намесват корпоративни интереси, това е гавра

Договорът да бъде прекратен…

Според него това е въпрос, на който може да се отговори, след като се прочетат всички факти по делото. Те трябва да се съобразят и с действащото градоустройство към момента на откриване на процедурата и към момента на сключване на договора. Според юриста, за да се каже има ли основание за прекратяване на договора трябва да се направи мащабно проучване, включително на възможността за техническо изпълнение.

По думите му трябва да се разгледа хипотезата дали не са налице основания за изменение на договора и изпълнение в рамките на този договор, обясни Макавеев.

Той уточни, че мнението му е на базата на публичната информация. По думите му договорът е сключен на база влязло в сила решение за избор на изпълнител след проведена обществена поръчка, даже това беше обжалвано, но договорът беше потвърден, каза юристът. Той обясни, че прокуратурата винаги може да бъде сезирана, но колко основателно е отделен въпрос.

По-важният въпрос е какви са правните последици, които влече този договор и дали не са заложени някакви клаузи още при откриване на процедурата, върху която е сключен този договор и съответно дали този договор може да бъде изпълнен с оглед законодателството.

МРРБ издава до дни виза за строеж на нова детска болница, отново в Медицинска академия

МРРБ издава до дни виза за строеж на нова детска болница, отново в Медицинска академия

От Инициативата за строеж на детска болница останаха доволни от решението на служебния кабинет

Юристът изрази съмнение в думите на зам.-министъра на здравеопазването Димитър Петров, че заданието за проекта е заложено така че не отговаря на действащите нормативни изисквания за детската болница и на действащите стандарти. Ако това е така, то ще говорим вече за начална невъзможност, тоест нищожност на договора, тъй като той няма възможен предмет, каза Никола Макавеев.

Зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров обяви пред БНТ, че Здравното министерство е сезирало прокуратурата за тежки нарушения в договора за изграждане на Националната детска болница. "Повече от година дружеството, създадено специално за строежа на тази болница, не е свършило нищо. То превело 10% от сумата за строежа, т.е около 7,7 млн. лв. без ДДС авансово на изпълнителя "Главболгарстрой", каза Петров.

Според зам.-министъра в договора няма такава клауза. Това е тежко нарушение. Тези пари би трябвало да се преведат, след като започне фазата строеж, каза Димитър Петров.

От консорциума "Детско здраве", спечелили обществената поръчка обявиха, че договорът е публичен и всеки може да го прочете и да види има ли нарушения по него.

Обществената поръчка за Националната детска болница - незаконна, а скелето трябва да се събори

Обществената поръчка за Националната детска болница - незаконна, а скелето трябва да се събори

Комитова е категорична, че скелета нямало как да бъде реновирано

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Строежът на детска болница получи статут с национално значение.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

Лекари, родители, архитекти започнаха протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

На 27 май 2020 година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.

На 10 юни 2021 година представители на кауза "За Доброто", майки, архитекти и инженери внесоха в Президентството петиция за спиране на договора за строеж на Национална детска болница, подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов.

На 26 юли 2021 г. Министерството на здравеопазването официално се отказа от скеле да прави болница за деца.