Над 100 медици от университетската спешна болница "Пирогов" се събраха на протест пред сградата на президентството на "Дондуков 2", като отново поискаха оставката на управителя на здравната каса Петко Салчев и публично извинение от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, съобщи БНР.

На протеста присъстваха и пациенти на болницата.

Протестиращите медици искат работата им да продължи спокойно, затова призовават да не се правят кадрови смени и да няма сътресения при всяка смяна на властта.

"Трябва да се спре политизацията в здравеопазването. Не трябва да има никакво значение как се сменя политическото ръководство на държавата. Здравеопазването трябва да продължи да работи без да има сътресения, без да има обвинения, без да има такива проверки, които после да се правят проверки на проверките и да се съобщават без да са минали през надлежните органи и да са разгледани." - заяви началникът на отделението по гастроентерология д-р Камен Данов.

Припомняме, днес новото ръководство на "Пирогов" обяви край на протестите пред болницата. Медиците обаче съобщиха, че те няма да спрат, а ще се преместят пред президентството.

Медиците от "Пирогов" спират протестите

Медиците от "Пирогов" спират протестите

След извинението на здравното министерство

Протести ще има, винаги щом лекарите са недоволни, но на площада, заяви проф. Диян Енчев от клиниката по травматология. Той коментира необходимостта от реформи, като посочи, че в тях трябва да участват опитни лекари:

"Очакваме реформи. Очакваме хората, които ще правят реформите, да ни поканят и нас, за да чуят и нашето мнение, защото ние сме повече от 30 години на здравния фронт. И ние сме хората които правим медицината."

По думите му, обстановката в болницата вече се нормализира.

"Тя започна да се успокоява, но не до такава степен, тъй като има немалка част от колегите, които смятат, че това, което беше постигнато като споразумение, не е достатъчно." - поясни медикът.

Протестът завърши с хоро на площада пред Президентството и с готовност за следващи подобни акции.

"Пирогов" продължава протестите въпреки извинението на МЗ

"Пирогов" продължава протестите въпреки извинението на МЗ

Медиците обаче размислиха да се местят пред президентството

Припомняме, по-рано беше съобщено, че бившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов е бил приет в интензивното отделение на болницата.

Той беше отстранен от длъжност, след като НЗОК обяви след проверка, че е установила нарушения за над 1 млн. лв. с изписани средства за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Уволнението предизвика редица реакции, предимно негативни.

Самият здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че е бил един от фалшивите пациенти на "Пирогов". След като беше обвинен в лъжа от лечебното заведение и от бившия здравен министър Костадин Ангелов, той заяви, че е готов да докаже правотата си. По думите на Кацаров, подписът му за извършените процедури в лечебното заведение бил фалшифициран. Той обаче не поиска графологична експертиза, която да докаже дали наистина е така.