Тютюневата индустрия е единствената индустрия в света, която убива повече от половината от потребителите си. Това заяви представителят на Световната здравна организация (СЗО) за България Михаил Околийски на пресконференция в БТА, посветена на днешния Световен ден без тютюнопушене, който тази година се отбелязва под мотото "Отглеждайте храна, а не тютюн!"

Той посочи, че тютюнопушенето причинява 8 млн. смъртни случаи годишно в света.

Околийски заяви също, че СЗО призовава България да спре отглеждането на животозастрашаващите тютюневи култури. По думите му спирането на производството на тютюн ще помогне за опазване на здравето на хората и за осигуряване на производствената сигурност в страната. Михаил Околийски каза още, че тютюневата промишленост лобира за производството на тютюн, като преувеличава ползите от него, а същевременно постъпленията в хазната от данъци и акцизи са нищожно. Той отбеляза, че над 1 млн. деца работят в тютюневи ферми, включително в България, като пропускат възможностите си за образование.

Представителят на СЗО за България също беше категоричен, че електронните и т.нар. бездимни цигари се рекламират като по-малко вредни, но не са

Павел Антонов, един от съоснователите на Мрежата за гражданско действие BlueLink, коментира, че акцизите за тютюневи изделия в България са се покачили изключително слабо, което позволява продажбите им у нас да остават рекордни.

Депутатите приеха акцизен календар за цигарите

Депутатите приеха акцизен календар за цигарите

Календарът трябва да влезе в сила, считано от 1 март 2023 г.

Антонов също заяви, че сигналът, че главният прокурор Иван Гешев е пушил пура по време на онлайн заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), е подаден от организацията му, след като той попаднал на шокиращия кадър, гледайки новини по телевизията. Той е възмутен, че случаят е от заседание на висшия орган в съдебната система на страната. Затова подали сигнал за пушене на работното място и РЗИ изискала записа от въпросното заседание. Антонов обаче е шокиран реакцията в медиите, които коментирали случая с ехиден тон. Според него това показва търпимостта към нередности от страна на обществото, което дори не очаква институциите да си свършат работата.

Председателят на Коалицията за живот без тютюнев дим Гергана Гешанова изказа благодарност, че много организации са откликнали на идеята за организиране на инициативи за Световния ден без тютюнопушене. Тя посочи, че Национална мрежа за децата ще проведе този следобед в Народното събрание представяне на оценката на обществото мерките от страна на държавата, насочени към децата. Гешанова изтъкна, че това, което държавата не прави е твърде много, което се отразява върху младите хора и резултатите се виждат - момичетата на 15-16 години у нас пушат най много Европа, както и възрастните. Тя каза още, че Асоциация "Родители" организира празник за цялото семейство на голямата поляна в Южния парк, по време на който ще се говори за вредата от тютюнопушенето и за това с какво може то да бъде заменено.

Пулмологът и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробни болести София Ангелова представи гражданска инициатива на европейско ниво за подписка с искане Европейският парламент да осигури бъдеще без тютюн за децата, като приеме законови промени, с които да се забранят билборди с реклама за тютюневи изделия и да се регламентира компании от тютюневата промишленост да не могат да спонсорират обществени събития. За целта трябва да бъдат събрани 1 млн подписа, а конкретно от България - 12 000. Петицията може да бъде подкрепена на интернет страницата на гражданската инициатива "България без дим", както и по време на съботното събитие в Южния парк. Организира се и безплатно изследване за съдържание на въглероден моноксид в издишания въздух.

Изпушваме 4 млрд. годишно, но пълним бюджета с 3.5 млрд. лева

Изпушваме 4 млрд. годишно, но пълним бюджета с 3.5 млрд. лева

Експерти настояха да се вдигне акцизът на цигарите

Тя представи и информация за благотворителния концерт под надслов "За живот без тютюнев дим", който ще се проведе от 19.00 ч. тази вечер в зала "Фестивална" в София. Ще участват 15 популярни изпълнители, сред които са Кристина и Михаил Белчеви, Орлин Горанов, Мая Нешкова, Николина Чакардъкова, групите "Трамвай №5" и "Супер трик" и членове на Д2 и БТР.

Тази година каузата за борба с тютюнопушенето е обвързана с благотворителна инициатива за възстановяване на паметник на културата - храма "Св. Мина" в кв. "Слатина", разположен в близост до кабинета на София Ангелова. Тя призова хората да подкрепят каузата с равностойността на цената на кутия цигари.

"Много рязка промяна в режима за разпределяне на тютюневите субсидии се случи от началото на 2023 г.", заяви от своя страна изследователят на икономиката на тютюна от Института за икономически изследвания към БАН Димитър Събев. Той обясни, че встрани от общественото внимание е сменена референтната година, на база на която се определя размерът на субсидиите за тютюнопроизводството. Събев изтъкна, че преди това хората масово са се отказвали от производството на тютюн заради тежкия труд и малкото подпомагане, но въпреки намаляването на площите с тютюневи култури с 92% в последните около 20 години, през 2022 г. е разпределена огромна субсидия от около 70 млн. лв., вместо тези пари да се дадат за земеделие или животновъдство и секторите да живнат. Той подчерта, че ако промените останат в сила, държавата ще дава над 50 млн. лв. годишно за един вреден сектор.

Бюджетът за помощта de minimis за тютюнопроизводители става 564 000 лева

Бюджетът за помощта de minimis за тютюнопроизводители става 564 000 лева

Първоначално определените средства се оказаха недостатъчни

"Нещо стана зад завесите и въздействието от него не е добро за населението в планинските райони", коментира Димитър Събев. По думите му тютюнът вкарва земеделските производители в зависимост, която ги принуждава да влагат много тежък труд за малко пари. Събев каза още, че хората в Западна България започват да се усещат, като масово се отказват от тютюна и се преориентират към производство на други земеделски култури. Той беше категоричен, че пренасочването на субсидиите към тютюнопроизводството трябва незабавно да бъде ревизирано

В отговор на журналистически въпрос София Ангелова каза, че 39,4% от българите пушат по последни данни на Националния център по обществено здраве и анализи, които са към 2020 г. Мъжете са с около 2,2% повече, докато в статистиката от 2007 г. с превес са били жените. Най-активно пушещите са във възрастовата група 45-55 години.

Като тревожна тенденция се отчита, че електронните устройства се ползват от деца и млади хора до 35-годишна възраст. Около 36,4% ползват електронни устройства в заведения, а 40,7 - в домовете си.

Великобритания дава вейпове на 1 млн. души, за да спрат тютюнопушенето

Великобритания дава вейпове на 1 млн. души, за да спрат тютюнопушенето

Бременните жени пък ще получат 400 паунда, за да откажат цигарите

Председателят на сдружение "България без дим" Маша Гавраилова посочи, че според последно изследване поне веднъж в живота си са пушили 41% от европейците при 50% в България, а специално при момичетата - 54%. Данните сочат още: употреба на цигари в последните дни - 20% в Европа, 32% в България, при момичетата - 36%. Ежедневно употребяват цигари в Европа 10% от хората, а у нас - 22%. Ежедневна употреба на цигари се отчита при 2,5% от децата на 13 или по-малко години в Европа, при 5,8% в страната ни. Тя обобщи, че по всички аспекти в изследването водим пред европейците приблизително двойно.

Португалия забранява тютюнопушенето на повечето места

Португалия забранява тютюнопушенето на повечето места

Ограничава се и продажбата на тютюневи изделия