Здравният министър Стойчо Кацаров свиква националните областни щабове за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, съобщиха от Здравното министерство.

Заповедта му се позовава на Решение № 518 на Министерския съвет от 15 юли 2021 г. за изпълнение на Национален оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2.

Въвеждат по-ниска такса за PCR тестовете за коронавирус

Въвеждат по-ниска такса за PCR тестовете за коронавирус

Заради промяна в стойността на използваните материали

Директорите на РЗИ трябва да представят на заседанието на областните кризисни щабове Националния план, като целта е да бъде създадена организация, отчитаща спецификите и потребностите на съответния регион, по отношение на:

- привеждането в изпълнение на националния план и предвидените в него съответни противоепидемични мерки, в случай на повишаване ръста на заболяемостта от COVID-19 в страната и в съответния регион;

СЗО предупреди за по-опасен коронавирус вариант от Делта

СЗО предупреди за по-опасен коронавирус вариант от Делта

Колкото повече са Covid вариантите, толкова по-голям е шансът "един от тях да успее да избегне ваксините"

- контрола по спазването на въведените противоепидемични мерки и спазването на предписаната задължителна карантина на контактни лица и изолация на болни и заразоносители;

- своевременната диагностика и лечение, включително осигуряване на необходимия брой легла за хоспитализация на пациенти с COVID-19, които се нуждаят от болнично лечение и интензивни грижи.

В срок до 29 юли директорите на регионалните здравни инспекции следва да уведомят министъра на здравеопазването за проведените заседания на областните щабове, както и да представят протокол с взетите решения, направените обсъждания и предложения.

Изхвърляме 20 000 ваксини "Астра Зенека" с изтичащ срок на годност

Изхвърляме 20 000 ваксини "Астра Зенека" с изтичащ срок на годност

Други 172 500 дози даряваме на Бутан