1713 бебета са проплакали миналата година в УМБАЛ Бургас. Момчетата са със 100 повече от момиченцата, съобщават от болницата, отчитайки запазване стабилното ниво на ражданията.

Повечето момченца били изненада, тъй като обикновено малките госпожици водят в статистиката.

28 двойки близнаци са се родили миналата година, похвали се началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев по време на тържеството за Деня на родилната помощ. Оперативната активност на отделението е около 26%, което е златната среда в медицинския стандарт при акушерството.

Акушер-гинеколози, неонатолози и акушерки се включиха в ритуала за Бабинден. По традиция д-р Антонио Душепеев влезе в ролята на бабата. Неговите ръце изми акушерката с близо 40 години стаж Роси Овчарова. Д-р Душепеев нарече както се хлъзга сапунът по дланите му, с такава лекота да се раждат бебетата. Шефът на бургаското родилно отправи призив към младите да не чакат, а да се престрашат и да почувстват радостта на родителството.

Във Варненската АГ болница 10-годишната Кристияна извърши "измиването на ръцете на акушерката". Тя изми ръцете на завеждащия Родилно отделение д-р Добрин Николов с осветена от отец Ясен вода.