Не бих казал, че битката с ковид е спечелена, въпреки че много ми се иска, въобще не е в миналото. По време на Първата и Втората световна война огромна част от загиналите не са загинали на бойното поле, а са загинали от инфекциозни болести, така е било и с испанския грип. Това заяви в БНТ началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той предупреди, че страната ни трябва да е подготвена за възникването на нови пандемии, тъй като ще бъдем подложени на непознати вируси. В класация за готовността на държавите в Европа за справяне с пандемия към настоящия момент и за в бъдеще България е на предпоследно място, подчерта Мутафчийски.

Проф. Радостина Александрова смята, че ще сме подготвени за нова ковид изненада

Проф. Радостина Александрова смята, че ще сме подготвени за нова ковид изненада

Вирусологът предупреди, че вариантът "Омикрон" не трябва да бъде подценяван

"Много ме възмущаваше по време на пандемията, когато с насмешка се говореше - ще ваксинират гледачи на норки, ами ще ги ваксинираме, защото норките се оказаха възприемчиви и, когато отиде вирусът в норката, ние не знам как може да се промени", посочи той.

По думите му във ВМА е създаден диагностичен блок, прилепен към Инфекциозната клиника. "Създадохме съвършената клиника. Не е нужно да напуска пациентът сградата на болницата, за да се направи скенер, рентген, вирусологично изследване, включително с възможност за телемедицина. При някои инфекциозни заболявания при лечението не е нужно да преминават лекарите лично", заяви Венцислав Мутафчийски.