От Център "Фонд за лечение на деца" са превели необходимите средства на болницата в Румъния. Това бе необходимо, за да бъдат поставени първите 4 инжекции на 9-годишния Стефан Радойчев, който боледува от спинална мускулна атрофия. Стефан заминава на 22 януари за поставяне на първата инжекция "Спинраза".

Информацията е на Министерството на здравеопазването. Министър Ананиев и родителите на деца с мускулна атрофия се уточниха за последващи срещи, за да следят изпълнението на процедурите по реимбурсирането на лекарствения продукт и прилагането на медикамента в България.

Отказват лечение на българчета в чужбина заради просрочените задължения на НЗОК

Отказват лечение на българчета в чужбина заради просрочените задължения на НЗОК

Организации очакват проблеми с лечението на деца с левкемия

Спиналната мускулна атрофия /СМА/ вече е в списъка на редките заболявания, уточниха от ведомството. Това стана след заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 10 януари 2019 г.

От Министерството са изпратили писмо до Националната здравноосигурителна каса да реимбурсират лечението на заболяването. Преди касата да започне да осребрява лечението, трябва да се оцени медикамента Nusinersen и да бъде включен в Позитивния лекарствен списък.

Припомняме, спиналната мускулна атрофия е група от наследствени нарушения, които причиняват прогресивна мускулна дегенерация и слабост. Спиналната мускулна атрофия е една от водещите причини за невромускулна болест. За да бъде засегнато детето, трябва да получи такива гени и от двамата си родители.

Мускулната атрофия влиза в списъка с редки заболявания

Мускулната атрофия влиза в списъка с редки заболявания

Решението на МЗ идва само час преди протестна кампания на болни

Водещи български лекари сега са на обучение в Испания как да провеждат лечението на СМА с Nusinersen. Очакванията са до края на месец февруари и в България да стане възможно практическото прилагане на лекарствения продукт.

Пациентски организации приветстват решението на МЗ за мускулната атрофия

Пациентски организации приветстват решението на МЗ за мускулната атрофия

Искат случаят с отказаното лечение на дете да се разгледа от Административната комисия