Лекарите ни са една от основните прослойки, която е скептична по отношение на ваксинирането (срещу коронавируса - б.р.). Това заяви пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Университета в Берн.

"Лекарският съюз трябва да стегне редиците си. Недопустимо е в лекарското съсловие да има само 20% ваксиниране", каза Илиев Според него това е "много тъжно и ние сме шампион в това отношение".

Единният протокол за лечение на COVID-19 - готов до края на юни

Единният протокол за лечение на COVID-19 - готов до края на юни

Българският принос за амбулаторно лечение на инфекцията бил голям

Той е скептичен към изследванията на лабораторията "Цибалаб" за антитела, според които 43% от населението у нас е имало среща коронавируса. Според Илиев изследването трябва да обхваща хора, които не са били в лабораторията заради съмнения, че са болни, или са имали друг проблем. Скритата бройка може да се установи от случайни проби на хора, които дори не са имали притеснения, че са болни.

Според него тези 43% са "нереалистично високи" и това ще бъде използвано от много хора, които искат да застъпят идеята, че нямаме нужда повече от мерки, а ваксинирането е предостатъчно.

Проф. Мира Кожухарова: COVID-19 няма да изчезне

Проф. Мира Кожухарова: COVID-19 няма да изчезне

Преболедувалите COVID вероятно имат доживотен имунитет

Опасенията му са, че някои партии ще използват анти-Covid и антиваксиналната концепция и стратегия като основа на предизборната си кампания и това ще е проблем през есента и зимата.

За да бъде представителен резултатът, е необходимо предварително планиране и на случаен принцип, от всички региони на страната хомогенно да се обхване определен брой хора, смята Илиев. "Именно за да знаем наистина доколко сме заплашени от следваща вълна, е необходимо това проучване да се проведе и то по всички правила", каза медикът.

Проф. Атанас Кундурджиев: Преболедувалите Covid-19 може би имат дълготраен имунитет

Проф. Атанас Кундурджиев: Преболедувалите Covid-19 може би имат дълготраен имунитет

Нефрологът съветва да се консултират, ако искат да се ваксинират след ковида

Относно обявената акция на здравното министерство за изследване на колективния имунитет от програмисти Илиев каза, че това е ценна информация, но няма нищо общо с въпроса доколко хората са резистентни.

За установения случай на делта-вариант на вируса у нас от април специалистът отбеляза, че два месеца по-късно тази информация вече е ненужна и безполезна. Илиев припомни, че много българи живеят във Великобритания и в летните месеци те могат да бъдат източник на нови случаи.

Феномен от превъзбуждане на имунната система от ваксинация няма, допълни Илиев.

Лъчезар Томов: Колективен имунитет без ваксиниране е химера

Лъчезар Томов: Колективен имунитет без ваксиниране е химера

Над 90% са безсимптомно преболедувалите COVID-19