С кръгла маса на тема: "Мерки за превенция на агресията срещу медицински лица" Български лекарски съюз (БЛС) стартира национална информационна кампания за прилагане на мерки срещу проявата на агресия над медици. Кампанията ще бъде дългосрочна, позитивна и ще обединява усилията на институции, организации и медии.

По данни на Министерство на здравеопазването случаите на насилие в Спешна помощ са 47 за 2015 г., 28 за 2016 г., 25 за първите шест месеца на 2017 г.

Мъж вади нож на спешни медици в София

Мъж вади нож на спешни медици в София

Син на жена, която била изпаднала в безсъзнание

За периода 2013-2017 г. са образувани общо 60 досъдебни производства за насилие над медици, 33 са осъдени, а 4 са с ефективна присъда, отчитат от Прокуратурата.

Най-често жертва на насилие са медиците от Спешна помощ. Причините за това са ниската култура и морал на пациентите, негативно медийно отразяване на събитията, недостатъчната комуникация пациент- лекар.

Чрез електронна платформа регулират цените на медицинските изделия

Чрез електронна платформа регулират цените на медицинските изделия

Зам.-министър Лидия Нейчева сравни платформата с аукцион

Лидия Нейчева - заместник-министър на здравеопазването изрази съжаление, че доверието лекар-пациент е загубено и заяви, че то трябва да се изгради отново с помощта на широката общественост. Тя отчете 52 случая на агресия над лекари за първите седем месеца на годината.

Стефан Балабанов заместник вътрешен министър призова за практически действия, за да се пресече агресията. От МВР обещаха, че ще работят по места в по-тясно сътрудничество с медицинските екипи.

Заплахи с ножове, мачете и огнестрелни оръжия - ежедневие за спешните медици

Заплахи с ножове, мачете и огнестрелни оръжия - ежедневие за спешните медици

"Става въпрос за ежедневна агресия"

Председателят на БЛС д-р Грозев отбеляза, че насилието над медици е излязло извън контрол.

Омбудсманът Мая Манолова видя причините за нападението над медици в хроничното недофинансиране на здравеопазването, противоборството в системата на здравеопазването, създавано от политиците и засилващата се агресия в обществото, заради нарастващото чувство за липсата на справедливост в обществото. Тя призова за повече толерантност.

Повишаване на информираността за правата и задълженията на пациентите чрез съвместни инициативи на пациентски организации и БЛС - материали, семинари и събития; повишаване на комуникационните умения на медиците чрез въвеждане на хорариум в Медицинските заведения за обучение на тема: "Умения за комуникация лекар-пациент"; обсъждане на нормативни промени, регламентиращи възможност за отказ правото на домашни посещения при пациенти насилници над лекар са част от мерките, които предвиждат от БЛС.