Няма официална статистика, колко са децата с аутизъм в България през 2019 г., но в момента за обследване, оценка на развитието и поставяне на диагноза в детска психиатрия "Св. Никола" София, записват часове чак за август.

По-спокойно е положението в областни болници, като варненската "Св. Марина", където се чака около 6-8 седмици. Скокът в търсенето на диагностика на развитието показва не само по-добра информираност на родителите, но и продължаващо нарастване на проблемите в развитието от аутистичния спектър.

Това съобщи Станислава Чуринскиене, председател на организацията за ранна интервенция "Всяка дума". Много деца пък изобщо не получават официална диагноза, тъй като родителите им се притесняват от стигма и отхвърляне в детски градини и училища.

В САЩ през миналата година, в аутистичния спектър е било диагностицирано 1 на всеки 59 деца, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията. За сравнение, през 2000 г, статистиката е била 1 на 150, а в началото на 90-те г. - 1 на 10 000.

Не е много различна статистиката и в Европа. В Дания, проблемът се среща при 12.4 на 1000 деца, 26.8 на 1000 в Исландия, 5.4 във Франция, според официално изследване на Аутизъм Европа. В САЩ, Канада и други държави, се прилагат и терапии придружаващите аутистичния спектър физиологични проблеми - стомашно-чревни, метаболитни и д.р., което е възможно да подобри в значима степен функционирането на децата. У нас обаче, са единици институциите, които предлагат такъв тип терапии.