Въвеждат неинвазивен тест за определяне на белодробна зрялост на плодa при бременности с риск от преждевременно раждане. Новата процедура е възможна в столичната болница "Майчин дом". Тестът е 100% неинвазивен, съобщи БНР.

Средно всяко пето бебе, родено в "Майчин дом", е недоносено, информират от болницата. Основното и най-често срещано предизвикателство при преждевременно родените деца е зрелостта на белия дроб и възможността за самостоятелно дишане. Новият тест ще може да предвиди това с по-голяма точност още по време на бременността.

7 486 недоносени бебета са се родили у нас през 2017 година

7 486 недоносени бебета са се родили у нас през 2017 година

При 1/3 от ражданията е имало усложнения с бебетата

До сега са използвани тестове за оценка на белодробната зрялост на плода изискват амниоцентеза, която е свързана с рискове.

Припомняме, амниоцентеза е процедура при която малко количество околоплодна течност се взема от околоплодния сак (амниотичния сак), в който се намира бебето по време на бременност. Тази течност е съставена основно от урината на бебето и секрети от устата и белите дробове, но в нея се намират и клетки на плода, излющени от кожата, както и от неговия бял дроб. Клетките могат да се изследват генетично, за да се изследва здравето на плода.

Лекари от АГ болница "Шейново" спасиха 25 недоносени бебета от увреждания

Лекари от АГ болница "Шейново" спасиха 25 недоносени бебета от увреждания

Проектът е приключил, търсят ново финансиране

Новият неинвазивен тест е анализ на ехографско изображение, който дава точен резултат в рамките на няколко минути. Той се характеризира с достоверност и надеждност като при всеки друг тест.

Системата е уеб-базирана. Тя се основава на анализ чрез електронен достъп до база данни, като изчислява и определя в реално време степенната на белодробна зрялост и риска от развитие на усложнения в ранният неонатален период.

Изследването се прилага само по лекарска преценка. Към момента стойността му не се заплаща от Здравната каса НЗОК.

Фондация настоява за Национална програма за проследяване на недоносените деца

Фондация настоява за Национална програма за проследяване на недоносените деца

10% от новородените се раждат преждевременно