Комисията по здравеопазването допусна до изслушване единственият кандидат за управител на НЗОК Д-р Дечо Дечев. Д-р Дечев е номинация на ПГ на ГЕРБ и "Обединени патриоти". До избор на нов управител на Касата се стигна след като депутатите освободиха председателя на НЗОК проф. Камен Плочев, който беше в дълъг болничен, а и в конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Кандидатурата на Д-р Дечев представи председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова. В експозето се изтъква, че той притежава необходимите качества да бъде успешен управител на НЗОК и има над 37 години професионален опит, включително и в управлението на НЗОК и управлението на лечебно заведение.

Кабинетът одобри отчета за дейността и бюджета на НЗОК за 2017 г.

Кабинетът одобри отчета за дейността и бюджета на НЗОК за 2017 г.

Здравната каса е с положително салдо от 10 162,1 хил. лв.

Изложение с вижданията си за развитието на дейността на НЗОК д-р Дечев започна с констатацията, че проблемите в някои пера на бюджета на НЗОК стават хронични и постоянно се задълбочават: "НЗОК не е лечебно заведение - а финансова институция, ангажирана с провеждането на политика на баланс между интереса на осигурените лица и изпълнителите на медицински дейности."

Като проблем д-р Дечев изтъкна, че са нужни спешни мерки в лекарствена политика, тъй като благодарение на определени лобита, през годините средствата, заделяни за лекарства, и разходите за болнична помощ ще се изравнят. Относно приетия критерий за референтна цена д-р Дечев изтъкна, че достъпът до информация до тези отстъпки в други страни е силно ограничен.

За стриктно спазване на принципа ефективност и ефикасност, настоя кандидатът за управител на НЗОК. Той се обяви за остойностяване на лечението с най-висока ефикасност и равнопоставаност при финансирането на лечението на пациенти с една и съща диагноза.

Ананиев подкрепя нов управител на НЗОК при консенсус

Ананиев подкрепя нов управител на НЗОК при консенсус

Изборът на управителя на НЗОК е въпрос на политическо решение

Дечев коментира и възможността за пациентите, които желаят по-скъпо лечение, да доплащат кешово или чрез допълнително осигуряване. Той настоя за единен принцип при ценообразуването на клиничните пътеки. По думите му в онкологията е най-големият пробив в момента. "НЗОК заплаща напълно онкомедикаментите, независимо от тяхната ефикасност", коментира още той, като изтъкна, че това е довело до изтегляне от позитивния списък на някои базови и евтини онкомедикаменти.

Друг принцип, който касае промяна в реда на изписване на скъпоструващи лекарства, намаляване на срока на изписване на лекарствата по протоколи, равнопоставеност при финансиране на пациенти с еднакви показатели.
Д-р Дечев посочи, че ако бъдат приети тези промени, ще доведат до увеличаване на процента на реинбурсация за други социално значими заболявания.

НЗОК уверява, че не ограничава лъчетерапията

НЗОК уверява, че не ограничава лъчетерапията

Уточняват, че рамковия договор въвежда разрешителен режим в РЗОК

Д-р Дечев се обяви за създаването на единно звено, което да поеме лечението на български граждани в чужбина, защото сега с това са ангажирани три институции. Така близо 80% от разходите отиват за логистика, придружители, печалба за болниците, в които се извършва лечението. Той настоя предоперативната и следоперативната дейност по лечението на даден пациент да се извършва у нас, а не в чужбина. Така екипите у нас ще придобият опит.
Той се ангажира с предложения за промяна на този ред - когато има недостиг на капацитет, да бъдат поканени съответни специалисти от чужбина. Очакваният финансов ефект би бил от порядъка на 150 млн. лв.

Д-р Дечев настоя за оптимизирането на състава и броя на РЗОК - прегрупирането, прехвърлянето на Медицински одит към НЗОК. По думите му това би повишило значително ефективността на контрола, без да бъдат увеличавани административните разходи.

Д-р Дечев предлага да се засили възможността за контрол от страна здравноосигуреното лице, което да получава на тримесечие информация за всички дейности, които са заплатени от НЗОК. Така при несъответствие на получената информация пациентът ще може сам да сезира компетентните органи. Той предложи финансов отчет за допълнителните разходи на болниците.

Надзорът на НЗОК препрати към депутатите въпроса с Камен Плочев

Надзорът на НЗОК препрати към депутатите въпроса с Камен Плочев

Парламентът ще реши дали да освободи управителя на НЗОК

Д-р Дечев изтъкна няколко основни проблема, които следва да намерят своето решение. Първият от тях е реално остойностяване на медицинските дейности. Той посочи, че вече се водят разговори и ще се предприемат реални действия. Според него е необходим адекватен основен пакет медицински дейности и финансиране на този пакет. "Там е разминаването в момента. Обемът не е достатъчно финансиран със средства", според Дечев.

По думите му, ако се приемат предложенията за мерки, ще се освободи достатъчно финансов ресурс, без да се натоварва допълнително бюджета - "Ще се справим", заяви Дечев и увери, че ако бъде подкрепен, ще предостави в рамките на три месеца разписани детайлни мерки за лекарствената политика, финансовата и контролната дейност, които да доведат до финансова стабилност на НЗОК.

Депутатите от ресорнтата здравна комисия гласуваха 14 "за", без против и въздържал се за кандидатурата на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК.

Оттегля ли се шефът на НЗОК?

Оттегля ли се шефът на НЗОК?

Камен Плочев депозирал писмо в Надзорния съвет на касата

Проекторешението на ресорната комисия ще бъде гласувано в пленарна зала на 20 юли. Ако получи подкрепата на депутатите в пленарна зала д-р Дечев ще управлява НЗОК с мандат до 12 март 2020 г.

Д-р Дечев получи подкрепата на Българския лекарски съюз и на Българския зъболекарски съюз. Д-р Иван Маджаров от Български лекарски съюз изрази увереност, че д-р Дечев е подходящият човек за този пост.

Джевдет Чакъров от ПГ на ДПС заяви, че НЗОК е органът, който контролира реализираните политики. Моят апел е действително да има воля и подкрепа за сериозни стъпки, такива каквито всички се нуждаем, имайки предвид състоянието на системата в момента, заяви той.