Болниците да получат еднократно целево финансиране от по 1500 лева на всяко разкрито легло. Това поискаха от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) в писмо до управляващите.

Общо четири са исканията от болничната асоциация. Останалите са:

Да се повишат цените на всички клинични пътеки и процедури с 15%, като съответно се преизчислят и общите болнични бюджети.

НЗОК да поеме заплащането на PCR тест за всеки хоспитализиран.

Да се удължи срокът на действие на механизма, предвиден в чл. 369, ал. 8 от НРД 2020 до края на месец ноември.

Причина за това искане е, че докато лечебните заведения бяха на първа линия за борба с коронавируса, те не получиха необходимата финансова подкрепа.

Изплатените субсидии като компенсация за неблагоприятни условия на работа през последните три месеца са 17% от дейността на болниците. Те покриват не повече от 30% от разходите за заплати, пише председателят на сдружението Красимир Грудев. Той прави сравнение, че търговските дружества извън здравната система, които спряха работа, имаха безвъзмездна помощ от 60% за разходите за заплати.

В същото време за първите 6 месеца на 2020 г. Здравната каса е изплатила на болниците със 135 милиона лева по-малко от планираните в бюджета ѝ.

Болниците се готвят за втора сериозна вълна на Covid-19, уверява Балтов

Болниците се готвят за втора сериозна вълна на Covid-19, уверява Балтов

Заразявали се все повече млади хора, опасността била в дискотеките

"Ние трупаме финансови загуби, а предвидените от Народното събрание пари за дейността ни стоят неразходвани в бюджета на договорния ни партньор, пишат от НСЧБ.

Болниците правят средно с 15.8% извънредни финансови разходи за предпазни средства и дезинфектанти, допълнително оборудване и консумативи за последните три месеца.

За последните 10 години поскъпването на медикаменти, медицински консумативи и изделия е между 40% и 70%, изтъкват от сдружението и дават пример, че за последните 10 години разходите за заплати са нараснали над два пъти.

1 300 000 лв. платила НЗОК на болниците за коронавируса

1 300 000 лв. платила НЗОК на болниците за коронавируса

Касата не е източвана заради епидемията, увера шефът й Петко Салчев

И в цялата тази неблагоприятна за работа ситуация ние като мениджъри и нашите служители самоотвержено се борихме и продължаваме да работим за опазване здравето и живота на гражданите на Република България, пишат от сдружението на частните болници.