Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепи предложените от здравното министерство промени в правилника за работа на ТЕЛК-овете, обобщи БНТ.

Предвижда се създаване на Информационна база данни, до която достъп ще имат всички лекари и институции, ангажирани с медицинската експертиза. Заявления за ТЕЛК ще могат да се подават и от друг човек, ако има пълномощно.

Решенията ще могат да се изпращат по пощата или по имейл. Преосвидетелствнето ще става с направление от личен лекар или протокол от лекарска консултативна комисия.

Отпада изискването в съставите на ТЕЛК да има специалист по заболяването на явяващия се.

Социалните партньори оцениха положително проекта, но Асоциацията на индустриалния капитал и КТ "Подкрепа" се въздържаха да го подкрепят, уточнява БНР.

От КТ "Подкрепа" обаче възразиха срещу намерението да отпадне задължението в съставите на ТЕЛК да има медицински специалист по конкретното заболяване на лицето с увреждане, обясни Ваня Григорова:

"Това за нас по-скоро крие опасности от нереалистични оценки на уврежданията, отколкото би могло да се разчита, че ще се намалят злоупотребите, евентуалните, в сектора".

Подготвят се и промени в Приложение 1 към Наредбата за медицинската експертиза, съобщи Жени Начева. Предстои и представянето на очакваната от месеци информационна база данни, както и стартът на обученията на ТЕЛК-овете за въвеждане на електронната система за медицинската експертиза.