Да се свика Национален Клиничен форум настояват от пациентски организации "Заедно с теб", съобщиха от организацията в писмо до медиите. Очакванията им са на този форум да се каже:

  • кои са схемите, които не са предотвратили смъртта, въпреки всичко;
  • кое се знае за вируса;
  • кои са алгоритмите, болниците, лекарите, които лекуват успешно.

Според пациентската организация трябва да се спре само броенето на PCR тестове от Щаба, а Националният център за обществено здраве и АНАЛИЗИ (НЦОЗА) към Министерство на здравеопазването да анализира и обобщи как се лекува COVID-19 в чужбина и в България. От организацията искат да знаят кои са схемите, които не са предотвратили смъртта, въпреки всичко; кое се знае за вируса; кои са алгоритмите, болниците, лекарите, които лекуват успешно.

В писмото си те питат какво точно работи Националният център за обществено здраве и АНАЛИЗИ (НЦОЗА).

От пациентски организации "Заедно с теб" очакват оставката на директора на НЦОЗА доц. Христо Хинков и пълен медицински и финансов одит на центъра, в който да участват и техни експерти.

Мотивите им за искане на оставката на шефа на центъра са, че НЦОЗА не прави анализи по актуалната епидемична обстановка, свързана с коронавируса.

"На последния брифинг бе изнесена информация, че сме на 8-мо място по смъртност от COVID! Факт е, че се плащат големи членски такси за участие на НЦОЗА в европейски структури, които правят и изпращат анализи за коронавирусната инфекция и не само. НЦОЗА нито разпространява резюмета на докладите на водещи страни от Европа като Нидерландия, Словения и др., нито прави сравнение с актуалната обстановка в България, където няма анализи за причините за смъртността, за ефективността на лични предпазни мерки, за заболяваемостта", пишат от пациентските организации.

Националният оперативен щаб (НОЩ) е иззел донякъде функциите на НЦОЗА, който бездейства безметежно.

Центърът трябва да дава информация, защото ще носи отговорност и съответно това ще поражда доверие в обществото, а не разни организации, на които не им е работа това, да излизат с призиви, на които никой не вярва, категорични са от пациентските организации.

Те настояват НЦОЗА да направи задълбочен анализ на лечението на всички починали пациенти, но най-вече на медици и млади хора с COVID в България, да се анализира дали е имало фатално забавяне или неподходящо самолечение или лечение.

Освен, че сайтът на НЦОЗА е замръзнал от 4 години, не се правят анализи. Последните години не се правят доклади за тютюнопушенето, наркозависимостите, алкохолната зависимост, онкологичните заболявания, възмутени са пациентите.

Те настояват за финансов одит и публично оповестяване на резултатите заради неясноти за обществените поръчки за ремонти, доставки (хранителни среди, апаратура, химикали, реактиви и др.) и други, сключвани от НЦОЗА.

"В тази връзка питаме вярно ли за терасата пред Центъра по хигиена, която е широка около 2 м НЦОЗА е поискал от МЗ и са заложени в "Капиталови разходи" 70 000 лв. за лек ремонт? Ако това е така, изискваме оценка това адекватна цена ли е", гласи писмото от пациентските организации.

Те искат да знаят дали парите за текуща издръжка се използват за ремонти, вместо това да става от перото за Капиталови и текущи разходи? "И ако това е така, това ли е причината НЦОЗА да няма адекватна дейност по същество?Искаме да знаем кои фирми изпълняват обществените поръчки на НЦОЗА последните години, пишат от пациентската организация.

"Всяка смърт е тежка загуба, но когато си отиват медици, когато си отива лекар - и то единствен анестезиолог в малък град, който е работил денонощно, неуморно, месеци наред, който е имал симптомите, но е забавил лечението си, защото не е имал време за себе си, това е много повече от човешка трагедия, това е трагедия, която ще засегне здравето и живота на много хора, които той щеше да лекува и спаси", гласи писмото.

Припомняме, наскоро починаха с коронавирус кардиологът от Благоевградската болница д-р Емил Вакльов и на неговата съпруга - медицинската сестра Ана Вакльова.

Нека тези, които управляват здравеопазването да изпълнят медицинския си дълг към всички пациенти, към всички малки и големи болници и най-вече към уморените вече медици, които все повече намаляват, завършва писмото.