В България няма специализиран екип за извършване на бъбречни трансплантации на деца. Това обяви пред БНР детският нефролог и бивш член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца доц. Анелия Буева. Тя е напуснала заради несъгласие с провежданата политика.

Буева обясни, че няма специализиран екип, след като през 2010 г. е прекратена съвместната работа на български и френски лекари.

Темата за специалистите по трансплантация се повдигна покрай казуса с 9-годишния Байрям. Въпреки че за него има решение за бъбречна трансплантация в Германия, той е пренасочен към болница "Лозенец". Днес от здравното министерство увериха, че на детето спешно ще бъде осигурено животоспасяващо лечение. Състоянието на момченцето е критично. 

Спешно осигуряват лечение за 9-годишния Байрям
Обновена

Спешно осигуряват лечение за 9-годишния Байрям

От общественият съвет предупреждават, че нямаме опит

Доц. Буева коментира, че между 2005 и 2010 г. е съществувала успешна практика за съвместни трансплантации с френски лекари. Тя изрази съжаление от прекратяването й, защото това се е отразило на най-малките пациенти.

Специалистът подчерта, че днешната ситуация е в резултат на разрушаването на нещо съществуващо. Тя е категорична, че в България няма организирана детска трансплантация.

След 2010 г. нуждаещите се от трансплантация деца се изпращат в чужбина. Затова доц. Анелия Буева недоумява защо Байрям не е изпратен за трансплантация в чужбина. Самата тя не знае след 2010 г. у нас да е правена трансплантация на бъбрек на дете.