Събраните до момента пръстови отпечатъци за постъпване в болница ще бъдат защитени от злоупотреби. Това увериха от здравната каса, цитирани от БНР.

Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров предполага, че ще се реши данните да бъдат унищожени. По думите му касата ще направи всичко възможно да запази максимално сигурността на данните. Според него това може да стане със запечатването им през спиране на достъп до интернет.

Пръстовият отпечатък на Москов – безсмислена щуротия с негативен ефект

Пръстовият отпечатък на Москов – безсмислена щуротия с негативен ефект

Въвеждането му от началото било незаконно

Припомняме, че преди два дни петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени пръстовия отпечатък в болниците.

Болничните шефове ще трябва да съберат за съхранение купените устройства за идентификация.

Съдът окончателно спря пръстовия идентификатор на Москов

Съдът окончателно спря пръстовия идентификатор на Москов

Разпоредбата е извън компетентността на Министерски съвет

Управителят на болница "Сердика" д-р Методи Янков коментира, че лечебните заведения са похарчили близо 4 млн. лв., за да въведат пръстовия идентификатор. Той коментира, че затруднения с отпадането на отпечатъка няма да има, защото след въвеждането му пациентите се приемат по двата начина - с лична карта и с новите устройства. Янков сподели, че в момента, в който НЗОК спре софтуера, медиците ще изпитат облекчение, защото това е една излишна дейност.

Пациентите също са доволни от отпадането на пръстовата идентификация. Те се оплакват, че са чакали много заради отпечатъците.