Случаят Даная влезе в дневния ред на комисията по здравеопазване чрез изслушване на управителя на Националната здравноосигурителна каса, на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" относно спазване на изискванията от лечебните заведения при снабдяване с лекарствени продукти, прилагани в условията на болничната медицинска помощ, по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и изслушване на главния координатор на Експертния съвет по медицинска специалност "Неврохирургия" към министъра на здравеопазването относно прилагането на утвърдения медицински стандарт "Неврохирургия" и назначаването на компютъртомографски и магнитнорезонансни изследвания с цел диагностика и лечение.

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов обясни, че е задължение на болничната аптека да води журнал. В алгоритъма по прехвърляне на лекарства от една болница към друга имало някои неясноти. Очаква се да се повиши ефективността на управлението на лекарствата, според него, заради внесени предложения за промени. Описан е ясно пътят на лекарствата между отпускащото и приемащото лечебно заведение, както каза Михайлов. Приемането на продукта се отбелязва в информационната система на лечебното заведение. Когато не всички лекарства са използвани за лечението, остатъкът се връща към отпусналото ги лечебно заведение.

Директорът на ИАЛ Богдан Кирилов каза, че в Закона са въведени изисквания кои болници могат да разкриват аптеки. Той също потвърди схемата за прехвърляне на лекарства от една болнична аптека към друга. ИАЛ не е открил нарушения на закона и подзаконовата нормативна уредба по случая Даная. Законодателството ни е синхронизирано с европейското, по мнението му.

Шефката на ИАМН Иванка Динева посочи, че към момента на лечението на Даная верификация на лекарствения продукт не е била възможна. Има проблем и с друг такъв продукт, който се използва за трансплантирани със сърце, но не и за тези с присаден бял дроб. Иначе проверката на ИАМН показва, че повечето болници имат аптеки с изключение на тези в отдалечените населени места. Хубаво е да вървим заедно ръка за ръка в превенцията, подчерта Динева.

МЗ с тревога се включило в проверката на случая Даная. Ведомството не иска да се върви след събитията.

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

Настояват за доклад на здравния министър за състоянието на медицинските стандарти