НЗОК прехвърли за 2018 г. 31 млн. лв. неразплатени разходи за аптеките. Всички останали разходи са разплатени.
Това увери министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на питане на народния представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов.

Проф. Михайлов посочи, че БЛС е поставил въпроса за разплатените от резерва средства за 2017 г.

НЗОК отрича обвиненията, че не знае колко и за какво плаща

НЗОК отрича обвиненията, че не знае колко и за какво плаща

Не е редно да се предоставя на обществото непрофесионални и недобронамерени манипулации, обяснява НЗОК

"Съгласно решение на Надзорния съвет на НЗОК са разпределени средства от резерва 187 млн. лв. или 55% от резерва за лекарствени продукти и за болнична помощ 114 млн. лв. 33% от резерва. На лице е плащане на заявените средства за лекарствени продукти, което обаче довежда до изчерпване на резерва и създава реална възможност за не изпращане звършената и отчетена за болнична помощ средства", заяви той.

Министър Ананиев изтъкна, че общата стойност на увеличението на разходите по бюджета на НЗОК за 2017 г. на входа на годината е реализирана със средства от резерва в размер на 341,381 млн. със средства от преизпълнение на приходите от здравни вноски.

Министър Ананиев похвали гореща телефонна линия за инсулин

Министър Ананиев похвали гореща телефонна линия за инсулин

Пациентите разбират в коя аптека има наличност от предписания им инсулин

Министърът посочи, че 119 млн. лв. са за сметка на намаление на разходите за административна издръжка и капиталови разходи окол 4,8 млн. лв. С тези средства са разплатени здравноосигурителни средства и лекарства както следва:

Специализирана извънболнична медицинска помощ 7,271 млн. лв.

Дентална помощ - 12,877 млн. лв.

1,924 млн. лв. медико-диагностична дейност, лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение и за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ - 187, 494 млн. лв.

За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение на територията на страната 124, 842 млн. лв. В това число за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условия на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща, извън стойността на указаните медицински услуги - 62, 652 млн. Медицински изделия прилагани в болнична помощ 18,142 млн. лв.

За болнична медицинска помощ 238, 297 млн. са

187 млн. лв. повече са платените от НЗОК средства за лекарства, при планирани 700 млн. лв. При предвидени 1,457 млрд. лв. за болнична помощ, НЗОК заплаща с цели 238 млн. лв. повече или 1,695 млрд. лв.

Спазени са параметрите на правилата на закона за бюджета на НЗОК, увери министър Ананиев.