Един от по-добрите начини да се справим с кризата, е по-голяма част от населението да получи първата доза от ваксината. Това заяви пред БиТиВи проф. Пенка Петрова от БАН.

Тя се е ваксинирала с ваксината на "Астра Зенека" и тенденцията е, че вече има повече желаещи да се ваксинират, отколкото самите ваксини.

Проф. Петрова обясни, че и трите одобрени ваксини срещу коронавируса дават 80-90% защита от първата доза и 10-15% от втората доза, която затвърждава имунния отговор. До голяма степен човек е защитен от първата доза и от тежко протичане на заболяването, увери проф. Петрова.

"Има вече щит в обществото срещу COVID-19", категорична бе тя и допълни, че естественият имунитет е доста по-обхватен.

Една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech намалява със 75% безсимптомните случаи

Една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech намалява със 75% безсимптомните случаи

Това означава, че ваксината може съществено да ограничи разпространението на вируса

Проф. Петрова посочи, че данните показват, че навлизаме в трета вълна на коронавируса. Тя призова личната хигиена, предпазните средства и дезинфекцията да се спазват. В момента в страната по-разпространен е британският щам на коронавируса.

Според нея вече е време държавите да си подадат ръка за ваксините. Руската ваксина е с 91% ефективност и също е много добра и качествена, изтъкна проф. Петрова. "Всички ваксини обучават имунната система да разпознават вируса, предпазват от тежко протичане на заболяването и създават имунен отговор. Не бива да се избира толкова между ваксините, а всяка една би довела до добър резултат", посъветва проф. Петрова.

В заключение тя добави, че ваксините дават гаранция за леко протичане на заболяването, но в голямата част не може да се даде гаранция, че ваксинираните няма да могат да бъдат преносители на вируса.

Забавянето на втората доза ваксина срещу COVID-19 е лоша идея

Забавянето на втората доза ваксина срещу COVID-19 е лоша идея

Това става ясно от нови данни от Шотландия