В периода 2016 - 2018 г. са регистрирани 100 случая на агресия над медицински екипи в Спешна помощ в цялата страна.

Данните представи председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева при старта на Националната кампания за превенция на агресията срещу медицински специалисти под надслов "Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме".

През 2015 г. случаите на насилие в Спешна помощ са били - 47, през 2016 - 28 и през 2017 само за първите шест месеца на годината - 26.

По данни на прокуратурата през 2013 г. са образувани 7 досъдебни производства и са осъдени шестима, от които двама с ефективни присъди.

През 2015 г. досъдебните производства са пет, а осъдените са четирима с една ефективна присъда. За следващите две години са образувани шест досъдебни производства за нападение над медици, осъдени са петима души с нито една ефективна присъда.

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Болниците не били място за саморазправа и насилие

"Случаите на насилие са много повече, защото по-голяма част от лекарите не докладват за агресията срещу тях", посочи Василева.

Тя призовава цялото общество да се замисли над проблема. Една административна глоба от 1 000 лв. не решава проблема, затова и от асоциацията смятат, че недобросъвестните хора трябва да полагат общественополезен труд. От БАПЗГ искат да влязат и в ромките общоности, за да им обяснят системата на здравеопазване, защото те нямат грамотност по тези проблеми.

Не може само обществото да изисква от нас, то трябва да се погрижи за медиците, призова председателят на БАПЗГ.

Посещенията на адрес да се плащат, искат лекари от Велико Търново

Посещенията на адрес да се плащат, искат лекари от Велико Търново

Мярката цели да се ограничи агресията

Василева припмони, че с Българския лекарски съюз през 2017 г. са направили една анкета за причините, които пораждат агресивното поведение на хората и изискванията на гражданите към лекарите.

Призивът на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е насочен към председателя на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова, главния прокурор Сотир Цацаров, здравния министър Кирил Ананиев, силовия министър Младен Маринов и други.