От Здравната каса уверяват, че болниците могат "спокойно да осъществяват дейността си", съобщават от НЗОК.
Изявлението идва след като от болничните заведения в Стара Загора, Варна, Пазарджик обявиха, че намаляването на бюджета за тримесечието ще се отрази върху лечението на пациентите.

Смаленият бюджет на РЗОК ще ограничи  лечението на варненци

Смаленият бюджет на РЗОК ще ограничи лечението на варненци

Да променят методиката за разпределение на бюджетите на РЗОК, искат медиците

Лечебни заведения за болнична помощ в страната изразяват безпокойство, че бюджетът им за тримесечието април-май-юни е намален. Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) беше предложил на сегашния Надзорен съвет да разреши в индивидуалните договори с лечебните заведения за болнична помощ за първото тримесечие (април-юни) да бъдат вписани само доказаните дейности. Предложението не бе прието.

И лекарите в Пазарджик против орязаните пари за лечение

И лекарите в Пазарджик против орязаните пари за лечение

15% съкращават бюджета на лечебните заведения за болнична помощ

Целта на тази идея е болничните екипи да се съсредоточат в чисто медицинската дейност. Това е в интерес на диагностиката и лечението на пациентите, а не да се търси (по всякакъв начин) увеличение на обема дейност (оборота), за да се получи по-голямо финансиране на лечебното заведение от НЗОК и да се достигнат по-високи стойности при следващите периоди, уверяват от НЗОК.

Съответната болница няма да се стреми да достигне вписаните предварително стойности (лимит) в индивидуалния договор дори и да няма достатъчно пациенти за това и да търси други начини за достигането им, мотивират от НЗОК отхвърленото вече предложение.

Лечебните заведения за болнична помощ, ако беше прието направеното предложение, не биха се вглеждали в стойностите на другите болници, уверяват от Касата.
Медицинската статистическа "картина" на заболяванията, както и разпределението на средствата между болниците, би била много по-реалистична и нямаше да се основава на исторически принцип, продължават да изреждат от Касата целите на отхвърленото предложение.

В защита на предложението на управителя на НЗОК от Касата уверяват, че всякакви възможности за корупционни практики ще се елиминират. Мотивът им е, че няма да има предпоставки някой, който разпределя, т.е. утвърждава разпределението на средствата (което досега се извършваше от НС на НЗОК), да обещава определен размер стойност, например срещу някаква сума.

НЗОК държи да отбележи, че средномесечният разход за дейностите в болничната медицинска помощ през 2016 г. беше в размер на около 134 млн. лв. За месеците декември 2016 г., януари, февруари и март 2017 г., до влизане в сила на НРД за медицинските дейности 2017 г., Надзорният съвет определи с решение средномесечна стойност в размер на близо 137 млн. лева.

Настоящият Надзорен съвет на НЗОК, освен че отложи взетото решение за заплащане на надлимитната дейност, промени средномесечната стойност, като я намали от 137 млн. лева на 133 млн. лева, считано от 1 април 2017 г., поради ограничението в предвидената годишна сума за 2017 г. за болнична медицинска помощ от 1 613 555 хил. лева. НЗОК е длъжна да изпълни това решение, уверяват от Касата.

Има резерви за преодоляване на дефицита на Касата, увери новият подуправител

Има резерви за преодоляване на дефицита на Касата, увери новият подуправител

Може да искат оценка на здравните технологии за някои медикаменти

Надзорният съвет на НЗОК е определил тримесечни общи стойности на всяка районна здравноосигурителна каса (РЗОК) в страната.

Това означава, че за лечебните заведения за болнична помощ са определени не тримесечни индикативни бюджети, а тримесечни общи стойности, разпределени по месеци, с възможност за гъвкавост между месеците в тримесечието, както и възможности за надвишаване до 3% на определените тримесечни стойности.

Нови 500 лекарства вече не се поемат от касата

Нови 500 лекарства вече не се поемат от касата

Някои вече са извън списъка на НЗОК, други са изтеглени от пазара...

Предвидена е възможността, след мотивирано предложение от директора на съответната РЗОК да се коригират определените тримесечни стойности, така че Надзорният съвет да може да утвърди предложението, уверяват от Касата.

В защита на предложените бюджети от Касата обясняват, че "Болниците вероятно не отчитат обстоятелството, че определените им стойности в РЗОК не включват средствата за дейностите, заплащани от ЦУ на НЗОК. Те са за лечение на онкологично болните, диагностика с петскенер, хемодиализа, радиохирургия и роботизирана хирургия, раждания и грижи за новороденото, интензивно лечение и дейности по рехабилитация на детска церебрална парализа. Ако тези дейности са реално извършени от лечебните заведения, те ще бъдат изплатени от НЗОК, уверяват от Касата.

От Касата разрешават възможност за надвишаване до 3% на определените тримесечни стойности за всяко лечебно заведение. С това ще се гарантира запазване на стойността на средствата за дейността за първите четири отчетни месеца (декември 2016 г. - март 2017 г.), уверяват от НЗОК.

Предвижда се средствата да бъдат осигурени чрез вътрешни компенсирания по бюджета на НЗОК и евентуалното преизпълнение на приходите на институцията, завършва обяснението на Касата.