Управителният съвет на Български дарителски форум е взел решение да прекрати участието на своя представител - Красимира Величкова - в Обществения съвет на Център „Фонд за лечение на деца“.

В момента Общественият съвет на ЦФЛД не изпълнява своята основна функция – да пази и защитава интересите на нуждаещите се от лечение деца. Поставен е в ситуация да взима неинформирани решения, да преглъща подмяната на своя вот от ръководството на Фонда, да потвърждава административно взети решения, с които не е съгласен, се посочва в съобщение на фонда.

От Български дарителски форум заявяват, че „остава смисълът да работи за качествена и системна промяна, която гарантира равен и навременен достъп до лечение на най-нуждаещите се деца”.

Самата Красимира Величкова написа в личния си профил във Фейсбук:

След 8 години усилия, натиск, дипломатични и не толкова дипломатични преговори в името на децата, които имат нужда от качествено и своевременно лечение, днес, след решение на УС на Българския дарителски форум, напускам Обществения съвет на Фонда за лечение на деца...

За мен и за Българския дарителски форум участието в Обществения съвет в настоящата ситуация е без смисъл, още повече моето присъствие очевидно само легитимира промени, с които не сме съгласни и които не са в интерес на децата.

Мандатът на настоящия Обществен съвет изтича в края на октомври 2016 г. и за този период Български дарителски форум няма да номинира свой представител в него.

Припомняме, миналата седмица две оставки бяха хвърлени в Обществения съвет към Фонда за лечение на деца - на доц. Анелия Буева и на Десислава Хормузова.

Националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева в отворено писмо обясни, че не е съгласна както с начина на работа при настоящото ръководство, така и с набързо приетия нов правилник за работа на Фонда.

Представителят на гражданска инициатива "Спаси, дари на" Десислава Хурмузова също напусна Обществения съвет като протест на това, че Общественият съвет по никакъв начин не може да гарантира на родителите, че решенията му ще бъдат изпълнени.