Една закъсняла кампания за популяризирането на ваксините няма да свърши работа. Нямаме полезен ход. Това изтъкна директорът на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) доц. Христо Хинков в предаването "Неделя 150" по БНР.

По думите му ситуацията в България е усложнена заради особеностите на българския народ, фалшивите новини и социалните мрежи. Това води до затваряне и недоверие от страна на населението.

Световната банка предложи на България помощ за справяне с коронавируса

Световната банка предложи на България помощ за справяне с коронавируса

От банката са обезпокоени от ниския процент ваксинирани...

"Ние трябва да приемем, че с пандемията се топим по-бързо от снежна топка през март месец", категоричен бе проф. Хинков и добави, че няма стрес и реакция за това какво се случва.

Той посочи, че недоверието към властта е перманентно, но с появата на задължително условие за ваксинация по цял свят, за да може да се преодолее пандемията, се получава пренос и хората не вярват на науката и ваксините. Антиваксърското движение не е толкова голямо, а е нещо по-различно - нов поглед към природата, усещането за естественост и практики, които са се появили на Запад преди ние да знаем за тях. Нещата са сложни, но няма една медийна политика, която да поднася нещата еднозначно и това създава голям проблем, изтъкна доц. Хинков.

Той призова хората да се ваксинират с аргумент, че няма лекарство и няма друго решение срещу пандемията.

Според него не би трябвало да се удължава срока на ваксините, защото така се покачва недоверието на хората към тях. Ваксините са единственото решение както да го мислим и каквото да го мислим, подчерта доц. Хинков.

3354 нови случая на коронавирус, жертвите вече са над 23 хиляди

3354 нови случая на коронавирус, жертвите вече са над 23 хиляди

Активните случаи са 78 518...