Финансирането на нови лекарствени терапии няма да ощети други дейности в здравеопазването, за които се плаща от бюджета. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев при откриването на нов Център за спешна помощ в Божурище, цитиран от БНР.

Няма да останат пациенти без лечение, гарантира здравният министър

Няма да останат пациенти без лечение, гарантира здравният министър

Специална комисия разглежда случая на всеки пациент, за чието лечение липсва алтернатива

Нови терапии ще се финансират само ако се установи със сигурност, че вече установени лечебни методи не са ефективни в случая на конкретния пациент и че новото лекарство е подходящо за него, стана ясно от думите на Ананиев.

Той не очаква това да дисбалансира бюджета. От правителството са го уверили, че ще има допълнително финансиране при нужда.

Министърът не очаква и забавяния при разглежданията на случаите на пациенти, които се нуждаят от нов метод на терапия.

Очаква се до края на декември работна група към министерството да изработи необходимите промени във временната забрана, с които ще бъде създадена специална комисия. Тя ще разглежда случаите на различни болни, които може би имат нужда от терапия с нови медикаменти.

Бюджетните планове за 2018 предвиждаха пълен мораториум върху новите лекарствени лечения, но голямото обществено недоволство доведе до преосмислянето му.

Синдикална федерация ограничава контактите с медиите на протестиращите в "Пирогов"

Синдикална федерация ограничава контактите с медиите на протестиращите в "Пирогов"

Само ръководството на Медицинската федерация на КТ "Подкрепа" може да говори с пресата

Докладът на работната група за "Пирогов" е готов. Той ще бъде представен в най-кратки срокове. Това заяви Ананиев относно проверката в столичната болница, предизвикана от протест на медици, работещи в нея. Те искат оставка на директора заради неполучени суми и административни назначения за сметка на медицински кадри.

Министър Ананиев каза още, че ще бъде назначен нов директор на борда в болницата във Враца, който да се заеме с преструктурирането й. Лечебното заведение в областния град има сериозни натрупани дългове, които заплашват самото съществуване на болницата.