Пациентски организации "Заедно с теб" снемат доверието си от министъра на здравеопазването и от председателя на Комисия по здравеопазване. Позицията на "Заедно с теб" е подписана и от Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се"; Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички" и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

Кирил Ананиев: Корпоративни интереси водят протестите срещу мораториума

Кирил Ананиев: Корпоративни интереси водят протестите срещу мораториума

Здравният министър разкритикува мотивите на президента

Те са с първи вот на недоверие към Кирил Ананиев и Даниела Дариткова. Организациите обясняват, че реакцията им е относно Мораториум на иновативни молекули и нови терапии за 2018 г.

От групата организации обвиняват министър Ананиев в "крайно манипулативно и неадекватно прессъобщение" по повод частичното вето, което президентът наложи на §6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Те изтъкват, че ветото е частично и касае само иновативните терапии.

В официалното си позиция от организациите пишат, че свалят доверието си от здравния министър за това, че се опитва да противопоставя едни групи от обществото на други. Според тях на Кирил Ананиев му липсва отговорност към живота и здравето на пациентите. В писмото им още пише: "Сваляме доверието си от Председателя на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, която предложи въпросния мораториум, убеди депутатите на гласуват в подкрепа, с мотив, забележете "дисциплиниране на финансовата система" срещу живота на 1000 пациента!"

Румен Радев наложи вето на Бюджета на НЗОК за 2018 г.
Обновена

Румен Радев наложи вето на Бюджета на НЗОК за 2018 г.

Заради незаплащането от страна на НЗОК на определени лекарствени продукти

Те обвиняват и 115-те депутата, гласували мораториума. По мнение на организациите мораториумът върху лекарствата засяга поне 17 медикамента, като предполагаемата обща стойност на всички тях около 25 млн. лв на фона на целия бюджет на НЗОК над 3.8 млрд. лв. Организациите изтъкват, че става въпрос за около 1000 пациенти, за които в повечето случаи досега не е имало лечение. Това са медикаменти за различни тежки заболявания, като повечето от тях вече са минали през оценка на здравните технологии и са били потвърдени като икономически и медицински ефективни терапии и от българските власти, твърдят от пациентските организации.

Президентът е подведен, мотивите за ветото нямат доказателствена сила според Ананиев

Президентът е подведен, мотивите за ветото нямат доказателствена сила според Ананиев

Борим схемите за износ на лекарства със спешни законодателни промени

Пациентските организации натъртват на това, че "забранените" лекарства се оказват животоспасяващи за пациентите и често те нямат друг изход, за да се спасят. Част от болестите, които са засегнати от мораториума, са идиопатична белодробна фиброза, хронична лимфоцитна левкемия, мултиплен миелом, туберозна склероза. В списъка със "забранените" лекарства са още първият продукт от около 40 години срещу остра лимфобластна левкемия и други важни медикаменти.

В списъка на лекарствата, които могат и да не стигнат до пациентите е и медикамент при пациенти с рецидивиращ рак на гърдата, при които досегашната терапия не е дала резултат.