Шефът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ е категоричен, че сам е подал оставката си, след като му е поискана, но не е уволнен. Пред БиТиВи той предположи, че мотивът вероятно е свързан със случая на 9-годишния Байрям.

Припомняме, че миналата седмица здравният министър Илко Семерджиев поиска оставката на Пилософ, а ден по-късно той си я подаде. Все пак Пилософ остава начело на фонда до 6 март.

Владимир Пилософ призова да не се правят драми, тъй като ситуацията около Байрям се е разрешила. По думите му става въпрос за чисто административен процес, който е трябвало да бъде решен. Междувременно се намесили най-различни сили и затова се стигнало до тази медийна изява.

Пилософ остава начело на фонда за деца още седмица

Пилософ остава начело на фонда за деца още седмица

Семерджиев го освобождава от 6 март

Владимир Пилософ обясни, че изпълнението на допълнителни административни процедури е наложило запитване до Александровска болница дали могат да направят трансплантацията. Знаело се, че отговорът ще е отрицателен.

От доста време у нас не се извършват трансплантации на деца по 10 години. Разрешения формално имало, но нито едно дете под 10-годишна възраст не е трансплантирано от 5-6 години насам.

Пилософ обясни, че трудното в случая било, че на Байрям трябвало да бъде направена и сложна операция на аномалия на пикочните пътища преди трансплантацията. Ако тя не била преодоляна, нямало смисъл да се прави трансплантация.

Уволниха шефа на фонда за лечение на деца

Уволниха шефа на фонда за лечение на деца

Според Пилософ една от причините може да е случаят с малкия Байрям

Владимир Пилософ обяви, че той е издал заповед за отиването на детето в чужбина. От здравно министерство обаче поискали допълнителна информация и това забавило заминаването.

Пилософ призна, че когато е поел поста шеф на фонда за лечение на деца, имал уговорка с тогавашния здравен министър Петър Москов, че заема длъжността временно. Тогава всичко станало много бързо и трябвало да се спаси положението, което било много драматично.

Владимир Пилософ е категоричен, че трудно се работи с обществена съпротива. По думите му трябва да имаш много нерви, много знания, много възможности и контакти. Той смята, че благодарение на това, че познава медицинската общественост в България, е успял да се справи с драматичната ситуация.

България е единствената столица в Европа без многопрофилна специализирана детска болница. Според Пилософ е изключително важно всички специалисти, работещи с деца, да са под един покрив, едно управление и една политика в областта на детското здравеопазване.

Той смята, че специалистите в дадена област трябва да решават вали дете да бъде изпратено в чужбина. Това не трябвало да се решава от външни експерти или Консултативен и Обществен съвет. Общественият съвет бил некомпетентен да взима решения по чисто медицински въпроси.

МЗ не е спирало лечението на Байрям в чужбина, казусът е решен

МЗ не е спирало лечението на Байрям в чужбина, казусът е решен

Според здравния министър правилникът за функциониране на Фонда за лечение на деца в чужбина е неадекватен

Лечението на всички деца на година струвало от 12 до 14 млн. лева. Съотношението е 25 % за чужбина, а 75 % - за България. Пилософ обясни, че огромна част от сумата идва от държавния бюджет. От дарители били 1-1,5 %. Нямало драстичен спад на дарителите.