Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина, е починало, съобщи БНТ. Става въпрос за първото инфектирано дете. То е на 5 години и е било в трета група.

По-рано днес беше съобщено за огнище на бактериален менингит в столичната 37-а детска градина "Вълшебство", която беше временно затворена заради риска от зараза.

Преди два дни са били взети проби от 31 деца и 8 служители в градината, които са били в контакт с инфектирано дете. Изследванията показали, че 16 деца и трима възрастни са с положителни проби.

Огнище на менингит в столична детска градина

Огнище на менингит в столична детска градина

Организирана е онлайн среща на родителите на децата

Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина. За родителите е била организирана онлайн среща с допълнително разяснения.

"Фактически обясних на хората, че това е носителство, в момента не застрашава живота, тъй като в Националния център по заразни болести изследвахме около 40 материала на 8 работещи, контактували с болното дете и на групата, които са били в контакт с това дете. Знаем кои са децата, които два дена трябва да взимат антибиотик, общоприета световна практика." - коментира проф. Тодор Кантарджиев.

Днес са били изследвани 250 момичета и момчета, посещаващи градината, техни братя и сестри. Резултатите се очакват до 48 часа.

"Въпросите на родителите бяха какво става с другите деца, които са в семейството - братчета и сестричета. Всичко им обясних, казах им, че това се случва, че годишно сме имали винаги такива случаи, които трябва да се ограничават, за да няма повече поразени деца." - посочи проф. Кантарджиев.

Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.