Анемията е една от най-често срещаните болести на кръвта. Това заяви пред Радио София доц. д-р Георги Арнаудов, началник на Клиниката по хематология и на Отделението по трансплантация на хемопоетични стволови клетки в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Хематологичните заболявания обхващат широк кръг от доброкачествени и злокачествени нарушения на кръвта. Броят на хората с такива проблеми се увеличава в последните години, а в повечето случаи те протичат скрито.

Половината жени в детеродна възраст страдат от железен дефицит, без да подозират. Първоначално този дефицит може да не бъде проявен като анемия, но да съществува. Жената разбира за него при случайно изследване, коментира д-р Арнаудов.

В последните години има и увеличение на броя на възрастните хора с болести на лимфните възли и на кръвта, заради отслабването на имунната система с напредването на възрастта. Потърсихме мнението на специалиста за другите най-често срещаните хематологични проблеми:

В световен мащаб има забавяне в диагностиката на тези заболявания, а в модерната онкология ранното откриване на заболяването е императивно, защото обемът на тумора е по-малък и много по-лесно се постигат резултати, стана ясно от думите на хематолога.

"Доброкачествените заболявания също са проблем - например повече от 50% от жените във фертилна възраст са с латентен железен дефицит, който компрометира начина им на живот. И мимолетното лечение с желязо не решава въпроса. Когато се разгъне анемията, тогава пациентите намират обяснение на симптоматиката, която са имали. Това е много сериозен проблем и е необходима прецизна диагностика", категоричен е д-р Арнаудов.

Дори пълна кръвна картина не винаги дава отговор за наличие на заболяване. При левкемията това изследване може да даде насока на специалистите. Често обаче немотивирана повишена температура, загуба на тегло (с повече от 10 процента за около шест месеца), нощно изпотяване, подуване на лимфен възел може да бъдат симптом за лимфом.

Има и скрити хематологични заболявания, които може да бъдат предизвикани дори от вирусна инфекция. Синините при лек удар или обилно кървене при малки травми, например, могат да бъдат сигнал за нарушение в системата за кръвосъсирване.