"Ние си правим сметката без кръчмаря." Това признание за хаоса във ваксинационната кампания на властите направи здравният министър Костадин Ангелов пред журналисти във Варна. Затова и Ангелов не може да поеме ангажимент: "Не мога да поема ангажимент, защото резултатът не зависи от нас."

Няма яснота кога отново ще заработят т.нар "зелени коридори" за ваксиниране срещу коронавирус на желаещи пациенти, след като се оказа, че от "АстраЗенека" значително ограничават доставките си от препарата. Сега в крайна сметка, вместо обещаните до края на февруари над 142 хиляди дози ще дойдат 53 хиляди и то не се знае точно в какви срокове.

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

С 60% е намален планът за доставка на ваксините на AstraZeneca до август

Ангелов отново разкритикува действията на производителите, определяйки ги като "корпоративни реакции", въпреки че изказа притесненията си, че в отговор на това срещу него ще започне медийна кампания.

Костадин Ангелов повтори изнесената вчера информаци: В края на 2020 г. България изпрати е заявила 4,5 млн. дози от аденовирусната ваксина със срок на доставка седем месеца. В края на януари производителят е намалил доставките си с 60%, т.е у нас за месец февруари ще пристигнат около 261 хил. дози, вместо очакваните малко над 451 хил. На 22 февруари Министерството е уведомено за поредно редуциране и вместо двете очаквани доставки - на 87 хил. дози (на 26-ти февруари) и на 54 хил. дози (на 28-ми февруари), ще получим 52 800 дози и то без да е посочено точно кога. Доставени у нас до този момент са 117 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca.

"План Б" има и той е свързан с допълнителни количества от 1 млн. дози от "Пфайзер" и около половин милион от "Модерна". Проф. Ангелов беше категоричен, че от всички типове ваксини има поръчани дози за по 3 млн. граждани и освен това всеки с първа доза ще получи и втора.

При наличие на ваксини масовата ваксинация ще бъде възобновена веднага.

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

С 60% е намален планът за доставка на ваксините на AstraZeneca до август

На въпрос дали можем да внесем руската ваксина "Спутник V" Костадин Ангелов обясни, че на ниво Европейската агенция по лекарствата все още документацията се разглежда. България е част от ЕС и все още очаква решението на европейските експерти. Едва след това идва решението на ЕК за разрешение за употреба. "Когато това се случи, имаме готовност да поръчаме дози оттам", отговори Ангелов.

Текущото изпълнението на ваксинационния план е съобразено с редуцирането на доставките на 60%, но неприятната изненада идва от последващото поредно редуциране на дозите аденовирусна ваксина, предназначени за страната ни.

Необходимите за участниците в изборния процес ваксини са налични и се съхраняват в РЗИ по места.

Какво се случва с неупотребените ваксини срещу коронавирус?

Какво се случва с неупотребените ваксини срещу коронавирус?

Здравно министерство: Бракуваните дози са единици и не са с изтекъл срок или негодни за употреба

Членовете на ЦИК, РИК и "Информационно обслужване" АД, ангажирани с изборния процес и пожелали да бъдат ваксинирани, вече са получили първата доза от ваксината срещу Ковид-19. Имунизирани са и изявилите желание и имащи отношение към изборите областни и общински администрации. Ваксинирането на членовете на секционните избирателни комисии също е започнало. Нещата се случват в областите, където партиите си съдействат с РИК.

По думите му вече в Кюстендил, Шумен и София се усеща натиск върху лечебните заведения, но при запазване на темпото на имунизиране "до месец-месец и половина ще имаме пълен контрол върху епидемията". "Нека хората, вместо да чакат локдаун, да си носят маските, да си дезинфекцират ръцете и да не се събират на големи групи", призова той.

Балтов очаква до края на юни 2 милиона ваксинирани

Балтов очаква до края на юни 2 милиона ваксинирани

Утре се очакват над 55 хиляди дози от "Астра Зенека"

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов бе във Варна, където даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в болница "Света Марина" във Варна. С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. Апаратът е единствен по рода си в България, като от него могат да се възползват както възрастни, така и деца.