Информационни табели, предупреждаващи за опасността от африканска чума по свинете (АЧС), ще бъдат разположени на граничните контролно-пропускателни пунктове в страната. Поставянето на табели е организирано от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и държавните предприятия, съобщиха от пресслужбата на агенцията.

Целта на табелите е превантивна, идеята е да се ограничи антропогенния фактор, който е основният източник за разпространение на вируса на АЧС.

Ограда спира глиганите от Румъния да идват у нас

Ограда спира глиганите от Румъния да идват у нас

Дължината на тази ограда е 133 000 линейни метра

Африканската чума по свинете е заболяване, което засяга домашните и дивите свине.

Смъртността АЧС е голяма, няма лечение и ваксина. Изкореняването му е изключително трудно, особено при дивите свине, поради което предприемането на превантивни дейности е от най-съществено значение, обясняват от ИАГ.

Това заболяване не е опасно за човека, но вирусът на африканската чума може да се предава чрез хранителни продукти, поради което хранителните отпадъци трябва да се изхвърлят само в затворени контейнери за смет.

С дрехи, с обувки, или с месни продукти, домашно приготвени, които са заразени, заболяването може да бъде пренесено механично от човек.

Строги мерки по границата с Румъния заради чума по свинете

Строги мерки по границата с Румъния заради чума по свинете

У нас животновъди протестират срещу евтаназирането на овце заради чума

От ИАГ информират и че от началото на 2017 година досега са констатирани хиляди огнища на заразата при дивите свине в Украйна, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Румъния. Заразата може лесно да се пренесе и у нас. Контролът по границите е засилен от седмица.

Новосформираният Национален кризисен щаб за заразите по животните е натоварен със задачата да следи за разпространението на африканската чума по свинете както у нас, така и в съседните на България държави.

Африканската чума по свинете свика по спешност епизоотичната комисия в Хасково

Африканската чума по свинете свика по спешност епизоотичната комисия в Хасково

В Гърция е забранен вносът на свинско дори за лична употреба