В момента сме в турбулентния сценарий, който е при над 500 случая на ден. Това заяви пред Bulgaria ON AIR математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Той обясни, че при този сценарий има 2 варианта - начален стадий от 500 до 2000 случая. По негови думи все още доц. Ангел Кунчев и колегите му биха могли да направят нещо.

Витанов обаче предупреди, че ако прехвърлим 2000 заразени, разпространението в страната ще стане дифузно и ще стане много трудно да се контролира. По негови думи 24-25% от хората не спазват никакви мерки.

1336 нови случая на коронавирус, 11 починали

1336 нови случая на коронавирус, 11 починали

261 излекувани за последното денонощие

Относно мерките срещу коронавируса у нас и ръста на броя на новозаразените в последните дни матемантикът припомни, че в началото на юни, когато случаите бяха 6, хората са искали да се отхлабват мерките, защото вирусът си отивал. По този начин се образувала голяма група хора - около 1,9 млн. души, която не спазват мерките.

Според него отговорни за неспазването на мерките са активно пропагандиращите, че вирусът е отслабил влиянието си.

"От гледна точка на математическата теория, вината носи този, който е създал голямата група хора, неносещи маски. Това беше чист популизъм, резултатите му се виждат сега", подчерта Витанов.

Вече сме в зоната на турболенциите според проф. Витанов

Вече сме в зоната на турболенциите според проф. Витанов

Той е на мнение, че носенето на маски на открито е резонно

Той напомни, че още в края на септември е предупредил, че здравната система трябва да се готви за 30 000 случая. "Правителството вероятно повече се надяваше, че хората ще спазват мерките. То не се противопостави успешно на активната пропаганда за неспазване на мерките и това беше огромна грешка", категоричен бе експертът.

Според него тенденцията на увеличаване броя на заразените с COVID-19 е изключително тревожна. Хората обаче не били подготвени да чуят числа.

"Щом съм казал числото 2000 на ден, това е границата между началния стадий на турбулентността и развития стадий. Много скоро ще достигнем тази цифра, ако не се предприемат мерки", изтъкна математикът. Той посочи, че не е никак добре, че вървим нагоре по стълбата. Имахме 6 случая на ден, сега имаме 200 пъти повече, обобщи Витанов.