Саксонската принцеса от български произход Теофана фон Саксен дари на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен 52 хирургични легла и 20 шкафчета към тях на стойност 8 800 евро.

Леглата са втора употреба, дадени безвъзмездно от частна берлинска болница, съобщи БНР.

"Работят безупречно. Технически имат стойността на нови", каза принцеса фон Саксен при официалното връчване на дарението на ръководството на областната болница и кмета на града Стефан Радев.

Принцеса Теофана фон Саксен коментира, че е притеснителен фактът, че в България се дават много малко пари за здравеопазване, заплатите в сектора са ниски, а само с дарения здравеопазването не може да подържа нужното съвременно ниво.

"Дарението не е начинът една система да функционира. Закърпваме само едно положение, една малка дупка пълним, а ямите са по-големи. Трябва просто системата да функционира, а тя с толкова малко пари не може да функционира, първо. Второ- всички пари от здравната каса трябва да отиват за здравеопазването", каза тя.

Очаква се принцеса Фон Саксен да направи същото дарение и на болниците в Перник, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Тетевен.