Ваксината на AstraZeneca ще продължи да се прилага у нас, но с повишено внимание при жени под 60 години. Ще се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Това каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов след извънредното заседание на ваксинационния щаб.

"Анализирани са данни за много редки нежелани реакции, при които се наблюдават тромбози и кървене. Става въпрос за 62 случая при 25 млн. поставени ваксини в ЕС", посочи той, цитиран от Нова телевизия.

ЕМА видя връзка между ваксината на AstraZeneca и съсиреците

ЕМА видя връзка между ваксината на AstraZeneca и съсиреците

Случаите на съсиреци обаче са изключително редки

Под особено внимание за прилагането на ваксината ще са жени под 60 г., които употребяват хормонални контрацептиви, имат свръхтегло, хипертония или са пушачи.

Българските здравни власти подчертаха, че въпреки това оценката на ЕМА е, че ползите от препарата на британско-шведската фармацевтична компания и Оксфордския университет многократно навишавали възможните странични ефекти.

Те уточниха и че страничните ефекти се наблюдавали до две седмици след поставянето на ваксината.

Великобритания спира да употребява AstraZeneca за хора под 30 години

Великобритания спира да употребява AstraZeneca за хора под 30 години

Заради опасения от много редки кръвни съсиреци

По-рано днес ЕМА обяви, че съществува възможна връзка между образуването на съсиреци и ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca, като подобни случаи са много редки. Уточнява се, че тромбози може да се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината и това следва да бъде взето под внимание от лекарите и от хората, които желаят да се имунизират.