Продължава обработка срещу кърлежи в столичните паркове и градинки. Тази сутрин бяха напръскани зелените площи в Борисовата градина. В Южния парк, където дете беше прихванало над 50 кърлежа, също е направена повторна обработка на зелените площи, съобщи bTV.

Извадиха над 50 кърлежа от дете след разходка в Южния парк в София

Извадиха над 50 кърлежа от дете след разходка в Южния парк в София

Друго дете пък е имало по тялото си 20-30 кърлежа

"Детето е било около фонтана в Южния парк, в едни храсталаци, там явно е имало гнездо, където са снесени яйцата на кърлежа. По главата на детето е имало над 50 от бебешките форми на кърлежа", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че лимфите са бебетата на кърлежа, нимфи са юношите, а възрастният кърлеж е имаго. Най-заразни са женските. До 12 часа кърлежът не може да пренесе никаква болест, посочи професорът.

По думите му, бебешките форми на кърлежите са по-малко заразени и по-малко опасни, обаче винаги когато човек е ухапан в парк, вероятността да хване Лаймска болест е повече от 20%, както и други кърлежови болести.

"Тези болести не са опасни и се лекуват с антибиотици. За деца се дава макролиден антибиотик", поясни проф. Тодор Кантарджиев.

Професорът обясни, че единият начин за сваляне на кърлеж е с издърпване със здрав конец, а другият - да се извади с чиста стерилна игла. Добре е тези процедури да се извършват от медицински специалисти.

В София два пъти са обработвани паркове и градинки срещу кърлежи

В София два пъти са обработвани паркове и градинки срещу кърлежи

Пръскат срещу кърлежи сутрин до 10.00 часа, срещу комари - след 20.00 часа

За да се спре разпространението на кърлежите не е достатъчно само да се напръскат зелените площи, трябва да се обезпаразитят и бездомните кучета, както и да се третират парковете и каналите срещу гризачи.

Според Цезарина Илиева - началник на столичния отдел "Паразитология" детето е попаднало на мястото където са снесени яйцата на кърлежа. Майката е реагирала много правилно, като е завела детето веднага на лекар.

Директорът на "Зелена система" в Столична община Димитър Денчевобясни че климатичните условия помагат на разпространението на кърлежите. Препаратите, с които се пръска, са безопасни за гражданите.