До четвъртък, 3 декември, здравното министерство ще разработи Национален план за ваксинирането срещу COVID-19. Новината съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Националният план за ваксинирането ще бъде представен на следващото заседание на Министерски съвет, а днес е определен и председател на Координационния съвет за координирането на ваксините, който се оглавява от проф. д-р Красимир Гигов.

"Ваксините ще бъдат доброволни и всеки, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност. Те ще бъдат абсолютно безплатни и всеки един български гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран срещу коронавирус, ще получи ваксина такава, каквато пожелае. Ваксините в България ще бъдат тези, които ще пристигнат и в другите европейски държави", категоричен бе Ангелов. 

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

Националният план на България при пандемия е в генерична готовност

До края на седмицата София и Пловдив ще бъдат оборудвани с четири хладилници и фризери за така наречената "фризерна ваксина" на Пфайзер.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и генерал Венцислав Мутафичйски пожелаха успех на проф. Красимир Гигов. Винаги са работили в една добра симбиоза и имат въможност за подпомагане на логистиката за съхранение на ваксините. Ще участваме активно и ще оказваме помощ, когато има нужда, увери проф. Балтов.

Здравната комисия ще разгледа всички документи, внесени в НС с всички факти, касаещи ваксините. Всеки български гражданин ще има достъп до ваксини - такъв достъп, какъвто имат всички европейски граждани, увери здравният министър. При самото ваксиниране поне в началото личните лекари няма да участват, а лекарите в болниците.

Осигуряваме от всички достъпни и разработени ваксини в количества достатъчни всеки да направи информирано решение, подчерта проф. Ангелов. Той е на мнение, че хората ще разберат какви са предимствата на ваксината, след като бъде направена информационна кампания за нея.

Здравният министър не знае кога и как ще бъде готова българската ваксина срещу коронавируса, при положение, че тя се изготвя от БАН.