При пациентите с хемофилия, ако постъпят в болница с Covid-19, може да преминат по-леко поне част от усложненията на коронавируса, като тромботичните. Но клиничната практика не го доказва това нещо. Това коментира пред БНР проф. д-р Тошко Лисичков, ръководител на Експертния център за редки хематологични заболявания към Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.

17 април е обявен за Световен ден на хемофилията и се чества от 1989 г. по инициатива на Световната здравна организация.

Хемофилията е най-често срещаното вродено нарушение на съсирваемостта на кръвта. Пациентите с хемофилия също трябва да се ваксинират бързо.

"Тези пациенти не са нито по-защитени, нито по-раними от гледна точка на заразяване с Covid-19. Ако пациенти с хемофилия са със леко протичане на коронавируса, не трябва да приемат ацетизал, а други понижаващи температурата медикаменти", коментира проф. Лисичков.

Ако обаче се наложи приемът им в болница, в тежко състояние, то и при тях се прилага същият алгоритъм на лечение, както при останалите. Те получават нискомолекулните хепарини за разреждане на кръвта, само че успоредно с тях се прилага и препарат, който нормализира съсирваемостта на хемофилика, не им се спира типичното лечение, поясни специалистът.

Асоциацията по хемофилия алармира за труден достъп до лекарства

Асоциацията по хемофилия алармира за труден достъп до лекарства

Обяви информационна кампания за болните

Проф. Лисичков съобщи, че са имали няколко пациенти хемофилици, преболедували леко с Covid-19. Медицината се развива в помощ на хората с подобно заболяване. "Не само да се предотвратяват кръвоизливите, но и да нямат увреждане на ставния апарат.

Експертният център за редки хематологични заболявания към Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания вече участва в лечението с генна терапия.

По думите на лекаря с помощта на генната терапия е излекуван 40-годишен пациент с тежка форма на хемофилия. Ние като болница участваме в множество авангардни клинични проучвания за честта на България, допълни проф. Лисичков.

Генната терапия е във фазата на клинични проучвания, лечението струва милиони долари. "Когато това стане рутинна процедура и се докаже ефектът от лечението, очаквам лечението да се покрива от Здравната каса, засега фирмите го заплащат. Кандидатстваме за втори пациент, защото нивото при нас като лечение и диагностика е световно", обясни ръководител на Експертния център за редки хематологични заболявания.

В болницата се прилага и друго модерно лечение на хемофилията, чрез овладяване на кръвоизливите с нови и модерни препарати, които са пречистени, без човешка плазма, и с удължена преживяемост. Децата с хемофилия се лекуват по съвременен метод, като се запазва и мускулатурата, и ставния апарат - детето израства напълно здраво, допълни проф. Тошко Лисичков.